Lioness: η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία

Lioness: η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία

Mai 30, 2017 0 Von admin

Σε μια νέα σειρά, θα μιλήσω για μερικές από τις προσωπικές μου αγαπημένες φωτογραφίες, τις ιστορίες πίσω από το πώς τις απαθανάτισα και θα συζητήσω τη διαδικασία σκέψης που οδήγησε στην τελική εικόνα. Ξεκινάω με μια φωτογραφία μιας λέαινας που χασμουριέται στη βροχή. Τραβήχτηκε πριν από μερικά χρόνια στο πρώτο μου ταξίδι στο Maasai Mara και, μέχρι σήμερα, παραμένει μια από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες λιονταριών. Είναι επίσης μια εικόνα που, παρά το ότι προτιμάτε το ασπρόμαυρο, θα ανακαλύψετε πιο κάτω, βρήκε επιτυχία στον ανταγωνισμό στο χρώμα.

Λέαινα
Κάμερα: Nikon D800
Φακός: 600 VR
Ρυθμίσεις: 1/800, f5.6, ISO 800

Πίσω από το πλάνο: Lioness

Lioness, τα συστατικά για μια οπτικά ευχάριστη φωτογραφία

Καταρρίπτοντας την εικόνα τεχνικά, υπάρχουν πολλά στοιχεία που ενώνονται για να κάνουν αυτή τη φωτογραφία λέαινας να λειτουργήσει. Για να εκτιμήσετε πλήρως το χασμουρητό και την εκτεταμένη γλώσσα, ένα πλευρικό προφίλ είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του σχήματος του κεφαλιού. Αν η θέση μου σε σχέση με τη λέαινα ήταν έστω και μερικές μοίρες, οι γραμμές δεν θα ήταν τόσο καθαρές και οπτικά θα είχε χάσει τον αντίκτυπό της. Ενώ η πόζα είναι πολύ σημαντική και θα είχε δημιουργήσει μια υπέροχη εικόνα από μόνη της, η βροχή προσθέτει ένα επιπλέον στοιχείο ενδιαφέροντος. Χρησιμοποιώντας μια σχετικά γρήγορη ταχύτητα κλείστρου μπόρεσα να παγώσω την κίνηση του χασμουρητού, διατηρώντας παράλληλα το ISO σχετικά χαμηλό. Αν είχα επιβραδύνει το κλείστρο για να δημιουργήσω μεγαλύτερες λωρίδες βροχής, υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθεί θόλωση κίνησης στη λέαινα. Ο φακός σταμάτησε μια στάση, από το f4 στο 5,6, για να μου δώσει αρκετό βάθος πεδίου στο θέμα και να διατηρήσω το φόντο όμορφα διάχυτο. Αυτό το μεγαλύτερο βάθος πεδίου πρόσθεσε επίσης λίγο περισσότερο ορισμό στη βροχή. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων μαζί απαιτούσε επίσης ένα καθαρό φόντο, ώστε να ξεχωρίζουν η λέαινα και η βροχή. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, το να συνδυάζονται όλα ήταν μια άσκηση επιμονής.

Αυτός ο τύπος διαδικασίας σκέψης ρέει πάντα από το μυαλό μου όταν προσπαθώ να απαθανατίσω την επόμενη εικόνα μου. Συχνά η φωτογραφία αφορά πολύ περισσότερα από το θέμα και κάθε εικόνα είναι αποτέλεσμα μελέτης και εσωτερικών σκέψεων πριν απελευθερωθεί το κλείστρο.

Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία

Η έναρξη της βροχής είναι κάτι που συχνά ελπίζουμε όταν κάνετε σαφάρι στο Maasai Mara. Ενώ οι ζεστές αποχρώσεις και το απαλό φως εκτιμώνται πάντα, ο υγρός καιρός μπορεί να είναι τέλειος για να προσθέσει μια αίσθηση δράματος και επιπλέον αντίκτυπο. Καθώς διασχίζαμε τις πεδιάδες, οι πρώτες λίγες σταγόνες απογευματινής βροχής μετατράπηκαν γρήγορα σε μια σειρά από μπόρες. Το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να βρούμε ένα κατάλληλο θέμα.

Με τις βροχοπτώσεις να έρχονται και να φεύγουν, με διαφορετική ένταση, το Mara ήταν ασυνήθιστα ήσυχο καθώς οδηγούσαμε στους ανώμαλους και στροφείς δρόμους του. Καθώς η απογοήτευση άρχιζε να εμφανίζεται, βρήκαμε μια λέαινα να προστατεύεται από τον υγρό καιρό κατά μήκος μιας δεντροστοιχίας. Ήταν κουμπωμένη στον θάμνο και φαινόταν ότι δεν είχε σκοπό να βραχεί. Αφού δεν είδαμε κάτι άλλο ενδιαφέρον, αποφασίσαμε να σβήσουμε τον κινητήρα και να παρακολουθήσουμε για λίγο. Η τελευταία βροχόπτωση υποχώρησε, αλλά πέρασαν περίπου 45 λεπτά μέχρι να δείξει οποιοδήποτε σημάδι πραγματικής κίνησης. Όταν το έκανε, ανακάθισε και φάνηκε πολύ σε εγρήγορση. Ρίχνοντας μια ματιά γύρω, είδαμε το θέαμα μιας δεύτερης γυναίκας, που πλησιάζει πίσω από τη θέση μας. Η λέαινα μας ξεπήδησε και βγήκε στο ύπαιθρο και καθίσαμε και παρακολουθούσαμε καθώς αυτά τα δύο όμορφα ζώα χαιρετούσαν το ένα το άλλο. Όπως οι οικόσιτες γάτες, κάποιος κυλούσε παιχνιδιάρικα στο πάτωμα και κάθισαν μεταξύ τους για ίσως 15 λεπτά πριν χωρίσουν.

[clickToTweet tweet=”Photographic potential was there, it was just a question of all the elements coming together.” quote=”Photographic potential was there, it was just a question of all the elements coming together.”]

Ακολουθήσαμε το αρχικό μας θέμα στο μονοπάτι όπου εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό ανάχωμα. Μια άλλη ελαφριά βροχόπτωση πέρασε, αλλά, παρόλο που τώρα καθόταν στην ύπαιθρο, ήταν ακριβώς μπροστά σε έναν θάμνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα απίστευτα μη φωτογενές φόντο που ακόμη και το 600mm f4 μου δεν μπορούσε να κρύψει. Πιο προβληματικό, ωστόσο, ήταν ότι η νέα μας θέση φυσούσε βροχή κατευθείαν στο πλάι του τζιπ μας. Ανοίγοντας το παράθυρο για να τραβήξετε μια λήψη θα γεμίσει γρήγορα τα μπροστινά στοιχεία με νερό.

Όταν μπορείτε να δείτε μια εικόνα να αναπτύσσεται, αξίζει πάντα να περιμένετε.

Με την αρχική ιδέα να είναι απλώς μια φωτογραφία ενός λιονταριού με πολύ βρεγμένη εμφάνιση, αυτό στριμώχτηκε στο πλάι την πρώτη φορά που η λέαινα μας χασμουρήθηκε. Από τη στιγμή που συνέβη, ήταν σαφές ότι υπήρχε δυνατότητα για μια πολύ πιο συναρπαστική φωτογραφία από ένα μουσκεμένο λιοντάρι.

Η βροχή έπεφτε και έπεφτε και παρά το περιστασιακό χασμουρητό τα επόμενα 30 περίπου λεπτά, η θέση της δεν επέτρεπε μια φωτογραφική ευκαιρία. Είναι πάντα απογοητευτικό όταν βλέπεις μια υπέροχη εικόνα να είναι προσιτή, αλλά κάτι δεν λειτουργεί αρκετά. Ξανατοποθετήθηκε λίγο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αντικαθιστώντας τους θάμνους ακριβώς πίσω με ένα φόντο χωρισμένο μεταξύ εδάφους και ουρανού. Τα επίπεδα φωτός άλλαζαν συχνά καθώς περνούσαν οι βροχοπτώσεις, αλλά τώρα, με πολύ λευκό πίσω, η βροχή δεν έδειχνε πολύ καλά.

Ένα μη κολακευτικό φόντο γης και ουρανού.

Πρέπει να καθίσαμε εκεί για άλλη μισή ώρα και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σηκώθηκαν τρία διαφορετικά τζιπ. Καθένας είχε φωτογράφους, αλλά περίμεναν μαζί μας μόνο για 10 λεπτά πριν ξεκινήσουν. Ένα λιοντάρι που ξεκουράζεται μπορεί να μην τους ενδιέφερε ή είναι πιθανό να είχαν ήδη καρφώσει μια υπέροχη εικόνα αλλού, όταν η βροχή ήταν πιο δυνατή. Όπως και να έχει, μας άφησαν σε αυτό. Πολύ συχνά μπορείτε να καταλήξετε με έναν μικρό στρατό από τζιπ σε μια παρατήρηση, οπότε το να μείνετε μόνοι ήταν πολύ ευπρόσδεκτο.

Δεν πέρασε πολύς καιρός αφού έφυγε το τρίτο τζιπ και η επιμονή μας ανταμείφθηκε. Η όμορφη μεγάλη γάτα μας επανατοποθετήθηκε για άλλη μια φορά και τελικά μπορέσαμε να τη δούμε με καθαρό φόντο. Μπορούσαμε τώρα να επανατοποθετήσουμε και εμείς, αφαιρώντας το εμπόδιο της βροχής που πνέει στον φακό. Τώρα κρατούσα το βλέμμα μου στο σκόπευτρο, ανησυχώντας ότι αν κοίταζα μακριά θα έχανα την ευκαιρία μου. Τελικά η αναμονή απέδωσε και μας έκανε ένα τελευταίο χασμουρητό πριν σηκωθεί και προχωρήσουμε. Ήταν η μόνη ευκαιρία που χρειαζόταν. Παρά το γεγονός ότι η παλιά D800 που χρησιμοποιούσα δεν ήταν η ταχύτερη φωτογραφική μηχανή του μπλοκ, η σειρά των εικόνων περιελάμβανε ένα τελείως ανοιχτό στόμα με τη γλώσσα τέλεια τεντωμένη.

Τελικά η βροχή έπεσε, η λέαινα χασμουρήθηκε και η εικόνα αποτυπώθηκε.

Μια συζήτηση για το ασπρόμαυρο εναντίον του χρώματος. Ποιο προτιμάς?

Οι διαφορετικές φωτογραφίες ευνοούν διαφορετικές προσεγγίσεις και με τη Lioness, πάντα ένιωθα ότι το δράμα και η διάθεση ενισχύονται με το ασπρόμαυρο. Τα χόρτα σκουραίνουν όμορφα επιτρέποντας στη βροχή να ξεχωρίζει. Η λεπτομέρεια της γούνας ενισχύεται και η ατμόσφαιρα ανεβαίνει σε επίπεδο. Ωστόσο, ήταν η έγχρωμη έκδοση που κέρδισε την αναγνώριση στον διαγωνισμό Windland Smith Rice Natures Best, λίγο καιρό αφότου το πήρα. Κερδίζοντας στην κατηγορία αφρικανικής άγριας ζωής, συνέχισε να εκτίθεται, σε συνδυασμό με τον διαγωνισμό, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian στην Ουάσιγκτον.

Συχνά δείχνω και τα δύο σε ομιλίες, ρωτώντας το κοινό ποιο προτιμάται. Τις περισσότερες φορές, το ασπρόμαυρο βγαίνει στην κορυφή.

Πίσω από το πλάνο: Χρώμα λέαινας

Η φωτογραφία είναι τόσο υποκειμενικό πράγμα που συχνά μπορούν να βρεθούν διαφορετικές απόψεις, τόσο υπέρ όσο και κατά οποιασδήποτε πτυχής μιας φωτογραφίας. Έχοντας αυτό κατά νου, θα ήθελα να μάθω την προτίμησή σας. Ποια έκδοση αυτής της εικόνας προτιμάτε;

[clickToTweet tweet=”I prefer the black and white version. #LionessBW” quote=”I prefer the black and white version. #LionessBW”]

[clickToTweet tweet=”I prefer the colour version. #LionessClr” quote=”I prefer the colour version. #LionessClr”]

Τι άλλες ιστορίες πίσω από τις φωτογραφίες; Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες