EncoreKC!  Φέρνει τα οφέλη της μουσικής στους ηλικιωμένους του Κάνσας Σίτι

EncoreKC! Φέρνει τα οφέλη της μουσικής στους ηλικιωμένους του Κάνσας Σίτι

November 28, 2022 0 Von admin
EncoreKC!  Πρόβα πριν τη συναυλία

EncoreKC! Πρόβα πριν τη συναυλία

Ξεκίνησε με ένα τραγούδι.

Μία φορά το μήνα σε διάστημα αρκετών μηνών, η Παμ Σμιθ Κέλι έπαιρνε πρωινό με τη φίλη της Φίλις Κέρτις για να τη στηρίξει μετά την καταστροφική απώλεια του συζύγου της, Φρανκ. Ο Φρανκ ήταν δάσκαλος φωνητικής, με μεγάλη εμπειρία στο μουσικό θέατρο. Επιπλέον, είχε μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του για τους ηλικιωμένους. Έφερε αυτά τα δύο πάθη μαζί στο «Love in the Afternoon», ένα θεατρικό, μουσικό, δραματικό πρόγραμμα σε μια τοπική κοινότητα ηλικιωμένων. Ο Frank οδήγησε το πρόγραμμα και η Phyllis συνόδευε στο πιάνο. Το πρόγραμμα ήταν απίστευτα δημοφιλές, αλλά με την απουσία του Φρανκ, το «Love in the Afternoon» είχε φτάσει στο τέλος του.

Κάτι μαγικό συνέβη στο «Love in the Afternoon», αλλά η Φίλις δεν ήταν σίγουρη αν αυτή η μαγεία ήταν πλέον δυνατή. Η Παμ, συνταξιούχος καθηγήτρια μουσικής από δημόσια σχολεία, την ενθάρρυνε να φανταστεί άλλους τρόπους για να φέρει μαγεία μέσω της μουσικής σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. «Τι γίνεται με μια χορωδία ή μια χορωδία;» ρώτησε η Παμ. Ιδέες πετάχτηκαν και σκέφτηκαν να ξεκινήσουν μια ομάδα κάποια μέρα.

Αυτό που ώθησε την Παμ και τη Φίλις στη δράση ήταν το τραγούδι «I Carry You in My Heart», των Donna Butler Douglas και Kathy Burdette. Στη χορωδία της εκκλησίας της Παμ στις αρχές του φθινοπώρου του 2018, το «I Carry You in My Heart» ήταν στο πρόγραμμα και το τραγούδι η ίδια άγγιξε κάτι βαθιά μέσα στην Παμ. Ήταν σαν οι στίχοι και η μελωδία να της μιλούσαν προσωπικά: «Και εξαιτίας σου η καρδιά μου μπορεί να αγαπήσει ακόμα περισσότερο».

«Τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσουμε αυτή τη χορωδία!» είπε η Παμ. Ήταν καιρός να «αγαπήσω περισσότερο».

Η Παμ και η Φίλις είχαν κάτι. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει έρευνα πίσω από τη «μαγεία» που συμβαίνει όταν οι ηλικιωμένοι κάνουν μουσική.

Και πάλι KC!  Παμ

Η Pam Smith Kelly διευθύνει με τους Altos.

Τα οφέλη του χορωδιακού τραγουδιού

Για χρόνια, άτομα που ασχολούνται με χορωδίες ηλικιωμένων ανέφεραν ανέκδοτα ότι βλέπουν θετικές αλλαγές στους τραγουδιστές τους. Οι ερευνητές το παρατήρησαν επίσης και έχουν αναπτύξει μελέτες που ρωτούν «υπάρχουν οφέλη για την υγεία του τραγουδιού για τους ηλικιωμένους;» Σε όλο τον κόσμο, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να βρεθεί μια απάντηση. Μια τέτοια μελέτη από την Δρ Amy Clements-Cortes του Πανεπιστημίου του Τορόντο [1] τεκμηριωμένα ποιοτικά θέματα σχετικά με το χορωδιακό τραγούδι και τους ηλικιωμένους, όπως:

  • Φιλία και συντροφικότητα
  • Ανανεωτικές και θετικές σκέψεις
  • Χαλάρωση και μειωμένο άγχος
  • Ευτυχία και διασκέδαση

Το „The Community of Voices“, μια μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, είναι μια συλλογική μελέτη μαζί με το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Μουσικής Κοινότητας του Σαν Φρανσίσκο και το Τμήμα Υπηρεσιών Ηλικίας και Ενηλίκων του Σαν Φρανσίσκο. Στόχος του είναι να προσδιορίσει εάν οι κοινωνικές παρεμβάσεις που βασίζονται στην τέχνη θα μπορούσαν να βελτιώσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Η επικεφαλής ερευνήτρια, Julene Johnson PhD, λέει: «Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό [of older adults] που βιώνουν μοναξιά και κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη…» Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η κοινωνική απομόνωση και η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσουν την κακή υγεία. Μέχρι στιγμής, αυτή η μελέτη έχει βρει ότι το τραγούδι σε μια χορωδία μειώνει τη μοναξιά και αύξησε το ενδιαφέρον για τη ζωή στους ηλικιωμένους. [2] [3] Περαιτέρω ανάλυση αυτών των δεδομένων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μια ιαπωνική μελέτη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τα επίπεδα στρες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έδειξε ότι το τραγούδι μειώνει το στρες, το οποίο βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του τραγουδιστή. Οι συμμετέχοντες έδειξαν βελτιωμένη διάθεση και λιγότερη σύγχυση μετά το τραγούδι. [3]

Και πάλι KC!

Πολλές ηλικιωμένες κοινότητες έχουν χορωδίες για τους κατοίκους τους. Οι εκκλησίες έχουν συχνά χορωδίες. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι που ζουν στην κοινότητα ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε αυτού του είδους τις ομάδες.

Το EncoreKC!, το ρεφρέν εμπνευσμένο από ένα τραγούδι, ήρθε στη ζωή νωρίτερα φέτος για να εξυπηρετήσει όσους δεν έχουν αυτές τις άλλες διεξόδους στη διάθεσή τους. Οι τραγουδιστές συναντήθηκαν για την πρώτη του πρόβα ένα κρύο πρωινό του Φεβρουαρίου. Η ηγετική ομάδα του EncoreKC πραγματικά δεν ήξερε πόσους να περιμένει στην πρώτη πρόβα: ήλπιζαν για 25-30 τραγουδιστές. Όταν εμφανίστηκαν οι 50, οι ηγέτες έμειναν έκπληκτοι και ενθουσιασμένοι. Δεν σταμάτησε εκεί – σε κάθε πρόβα έφταναν μερικοί νέοι τραγουδιστές που ήθελαν να τραγουδήσουν.

Το όραμα της Παμ και της Φίλις γινόταν πραγματικότητα και κάθε εβδομάδα σταθεροποιήθηκε. Η ποιοτική ηγεσία συνέβαλε στην επιτυχία. Η Παμ είναι η καλλιτεχνική διεύθυνση και μαέστρος του γκρουπ. Μοιράζεται το βάθρο με τη συν-μαέστρο Mary Beth Boucher, μια άλλη συνταξιούχο δασκάλα μουσικής. Η Phyllis συνοδεύει την ομάδα στο πιάνο για παραστάσεις και πρόβες. Η ηγετική ομάδα περιλαμβάνει επίσης τον Bob και τη Linda Dover ως βιβλιοθηκονόμους και εμένα ως διευθυντή χορωδίας. Μαζί φέρνουμε τις συμπληρωματικές μας δεξιότητες για να τα κάνουμε όλα πραγματικότητα.

Δεδομένου ότι η αποστολή της χορωδίας είναι να ωφελήσει τους τραγουδιστές της, δεν απαιτεί από αυτούς να έχουν μεγάλη μουσική εμπειρία. Δεν υπάρχουν ακροάσεις. η μόνη προϋπόθεση είναι να είσαι 50 ετών και άνω. Τα μέλη καλούνται να απολαύσουν τα προνόμια του τραγουδιού μόνοι τους. Έχει γίνει ένα μέρος για να χτίσετε φιλίες, να εμπλουτίσετε τις ζωές των τραγουδιστών του και να μοιραστείτε τη χαρά της μουσικής σε συναυλίες για την κοινότητα γενικότερα.

«Τώρα, ζω για τις Δευτέρες», είπε ένας τραγουδιστής, αναφερόμενος στις εβδομαδιαίες πρόβες της Δευτέρας.

Οι τραγουδιστές μπορούν επίσης να κοινωνικοποιηθούν. Μετά από όλα, πρέπει να είναι διασκεδαστικό να συνεχίζουν να επιστρέφουν οι τραγουδιστές. Ενθαρρύνονται να φτάσουν νωρίς για πρόβες για να γνωρίσουν άλλους στο τμήμα τους ή για να συναντήσουν φίλους. Μια φορά το μήνα, τα μέλη βγαίνουν για φαγητό μαζί μετά την πρόβα.

Phyllis Curtis στο πιάνο

Η Phyllis Curtis επικεντρώνεται στη μουσική στο EncoreKC!

Κάτι καλό

Είναι σαφές ότι η Παμ και η Φίλις έχουν εκμεταλλευτεί μια ανάγκη στην κοινότητά μας.

Η εναρκτήρια συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου 2019 και 68 τραγουδιστές πήγαν στο ιερό στην εκκλησία Asbury United Methodist Church. Ένα κοινό άνω των 100 απόλαυσε ένα ποικίλο πρόγραμμα που περιελάμβανε ένα έργο από ένα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, ένα πατριωτικό πρότυπο, μερικά ιερά τραγούδια και μερικές δημοφιλείς μελωδίες από περασμένες μέρες. Φυσικά, στο πρόγραμμα ήταν το «I Carry You In My Heart».

Κάτι μαγικό συνέβη, όπως συνέβη με το «Love in the Afternoon» του Φρανκ. «Υπήρχαν κάποιες πολύ ιδιαίτερες στιγμές σε αυτό [the performance]… μερικές πολύ μουσικές στιγμές», είπε η Phyllis.

«Ήταν απλώς μια «Καθημερινή Θαύμα» εμπειρία», είπε η Kathy Burdette, μια από τις συγγραφείς του «I Carry You In My Heart», που είχε παρακολουθήσει το EncoreKC! συναυλία. «Ήμουν ευλογημένος που μπορούσα να μοιράζομαι τα πράγματα με τη μαμά και τον γιο μου».

Για να μάθετε περισσότερα, δείτε το EncoreKC! Σελίδα Facebook (@encorekcchorus), στείλτε email στο [email protected] ή καλέστε στο (913) 353-5265.


βιβλιογραφικές αναφορές

[1] Clements-Cortes, Amy. (2014, 18 Νοεμβρίου). Τα οφέλη του τραγουδιού σε ηλικιωμένους, ανακτήθηκε από https://www.managedhealthcareconnect.com/blog/benefits-singing-older-adults
[2] Maier, Scott. (2018, 8 Νοεμβρίου). Οι χορωδίες της κοινότητας μειώνουν τη μοναξιά και αυξάνουν το ενδιαφέρον για τη ζωή για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ανακτώνται από https://www.ucsf.edu/news/2018/11/412281/community-choirs-reduce-loneliness-and-increase-interest-life-older-adults
[3] Johnson, Julene K. et. al. (2018) Παρέμβαση κοινοτικής χορωδίας για την προώθηση της ευημερίας μεταξύ διαφορετικών ηλικιωμένων: Αποτελέσματα από τη δοκιμή του Community of Voices. The Journals of Gerontology: Series B, ανακτήθηκε από https://doi.org/10.1093/geronb/gby132
[4] Sakano, Katsuhisa, et al. (2014). Πιθανά οφέλη του τραγουδιού στην ψυχική και σωματική κατάσταση των ηλικιωμένων, BioPsychoSocial Medicine. Ανακτώνται από https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4033614/

Πνευματικά δικαιώματα όλων των φωτογραφιών Lauren Bond 2019.