Το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο παρακάμπτει την Ινδία σε πλήγμα για εμπορικούς στόχους, λόγω ανεπαρκούς λιμενικής υποδομής

Το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο παρακάμπτει την Ινδία σε πλήγμα για εμπορικούς στόχους, λόγω ανεπαρκούς λιμενικής υποδομής

Januar 13, 2023 0 Von admin

MUMBAI: Πρωθυπουργός Ναρέντρα ΜόντιΟ στόχος του να κάνει την Ινδία το εργοστάσιο στον κόσμο κινδυνεύει να συγκρατηθεί από την αδυναμία της χώρας να προσελκύσει μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων λόγω ανεπαρκούς λιμενικής υποδομής.

Τα περισσότερα λιμάνια κατά μήκος της ακτής της Ινδίας δεν είναι αρκετά βαθιά για να χειριστούν πλοία όπως το ΠΟΤΕ ΠΟΛΥ το μεγαλύτερο Boxship στον κόσμο με μήκος 400 μέτρα και χωρητικότητα άνω των 24.000 TEU (αντίστοιχες μονάδες είκοσι ποδιών). Γειτονικός Σρι Λάνκα καθώς Μαλαισία Τους τελευταίους μήνες δέχτηκαν επισκέψεις από το EVER ALOT που μπορεί να συναγωνιστεί το Empire State Building σε μήκος.

Η μεγαλύτερη κρατική εγκατάσταση διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων της Ινδίας, Jawaharlal Nehru Port Trust, δεν έχει το βύθισμα των 17 μέτρων που απαιτείται για την πλοήγηση τέτοιων σκαφών. Μια εγκατάσταση που είπε ότι μπορεί να χειριστεί το μεγαθήριο — Λιμάνι Μούντρα, που λειτουργεί από τον όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων του δισεκατομμυριούχου Gautam Adani — μέχρι στιγμής έχει παραλειφθεί. Το 17.292-TEU APL Raffles είναι το μεγαλύτερο σκάφος που ελλιμενίστηκε τον Ιανουάριο του 2022 με 13.159 TEU επί του σκάφους.

«Τα εξαιρετικά μεγάλα πλοία παρέχουν οικονομίες κλίμακας», είπε Shailesh Garg, διευθυντής της Drewry Maritime Advisors. «Ωστόσο, η αύξηση του μεγέθους του σκάφους από μόνη της δεν θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διακίνησης εμπορευμάτων από και προς την ενδοχώρα». Οι οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις από τα λιμάνια προς τις αποθήκες, τα εργοστάσια και τα καταστήματα πρέπει επίσης να βελτιωθούν, είπε.

Η κακή συνδεσιμότητα ναυτιλίας έχει εμποδίσει την ενσωμάτωση της Ινδίας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας, σύμφωνα με τον α Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας έκθεση το 2022. Η χώρα σημείωσε 34% στον δείκτη συμμετοχής GVC σε σύγκριση με 45,9% για τη 10μελή Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, ανέφερε η RBI. Το Βιετνάμ ήταν πάνω από το 50% στο εύρος, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση.

Λιμάνι Μούντρα φιλοξένησε το APL Raffles τρία χρόνια αφότου το Βιετνάμ υποδέχθηκε ένα πλοίο παρόμοιας κλάσης, δείχνοντας πώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας κινδυνεύει να μείνει πίσω στον ανταγωνισμό για μεγαλύτερο μερίδιο του εμπορίου καθώς οι επιχειρήσεις απομακρύνονται από την Κίνα. Μούντρα είναι το λιμάνι της Ινδίας με την υψηλότερη κατάταξη όσον αφορά τις επιδόσεις, καθώς βρίσκεται στην 48η θέση σε έναν δείκτη που καταρτίζεται από τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας και την S&P Global Market Intelligence.

Η αδύναμη υποδομή υπονομεύει τον στόχο του Modi να αυξήσει το μερίδιο της μεταποίησης στο 25% του ΑΕΠ από 14% και να αυξήσει το μερίδιο της χώρας στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών στο 3% έως το 2027 και στο 10% έως το 2047, από 2,1% τώρα.

«Η ανάπτυξη της θαλάσσιας ικανότητας θα είναι το κλειδί για τον ανταγωνισμό με την Κίνα και άλλους αναδυόμενους κόμβους παραγωγής στη Νοτιοανατολική Ασία και σε άλλες περιοχές». είπε ο Γκαργκ του Ντρούρυ. «Η Κίνα έχει πολύ πιο ανεπτυγμένη και αποτελεσματική λιμενική και υλικοτεχνική υποδομή».

Ενώ μόνο το 0,7% του λειτουργικού παγκόσμιου στόλου εμπορευματοκιβωτίων αποτελείται από πλοία με βύθισμα 17 μέτρων ή μεγαλύτερο, αυτά τα μεγαλύτερα πλοία γίνονται πιο ζωτικής σημασίας για το εμπόριο της Ευρώπης και της Κίνας. Αυτή είναι μια διαδρομή στην οποία μπορεί να ενταχθεί η Ινδία, δεδομένης της στρατηγικής της θέσης μεταξύ της διώρυγας του Σουέζ και του στενού της Μαλάκας.

Λιμάνι Vizhinjam στην Κεράλα της νότιας Ινδίας είναι μια εγκατάσταση βαθέων υδάτων με φυσικό βύθισμα 20-24 μέτρων, έτσι είναι ικανό να προσελκύει μεγαλύτερα πλοία. Αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2024, είπε Ο Ρόι Πολ, εκπρόσωπος του Ομίλου Adani, που αναπτύσσει το έργο.

Λιμάνι Vadhvan στη Μαχαράστρα που έχει ένα φυσικό βύθισμα 18 μέτρων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028, σύμφωνα με την κυβέρνηση Maritime India Vision 2030.