Το Εθνικό Ρυθμιστικό Σχέδιο του πρωθυπουργού Gati Shakti δείχνει τον δρόμο για τον σχεδιασμό υποδομών, όλα τα κράτη κάνουν πλήρη χρήση της ψηφιακής χαρτογράφησης
Januar 18, 2023
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ : Όπως τα οφέλη του PM Gati Shakti Εθνικό Ρυθμιστικό Σχέδιο — μια ψηφιακή πλατφόρμα που χαρτογραφεί λεπτομέρειες όλων των υποδομών και των υλικοτεχνικών εγκαταστάσεων στη χώρα σε χάρτη γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών (GIS) — γίνεται εμφανής, τα κράτη χαρτογραφούν τα βασικά δεδομένα για κάθε κράτος, σχετικά με τον σχεδιασμό της φυσικής και κοινωνικής υποδομής στο Εθνικό Ρυθμιστικό Σχέδιο (NMP).
«Όλες οι πολιτείες έχουν συμμετάσχει και χαρτογραφούν περίπου 29 βασικά επίπεδα δεδομένων που σχετίζονται με την υποδομή και τις εγκαταστάσεις υλικοτεχνικής τους υποστήριξης/περιουσιακά στοιχεία στο NMP». Surendra Ahirwar, κοινή γραμματέας (Τμήμα Logistics), Τμήμα Προώθησης Βιομηχανίας και Εσωτερικού Εμπορίου (DPIIT) είπε.
Τα δεδομένα περιλαμβάνουν στοιχεία που σχετίζονται με αρχεία γης, δάσος, άγρια ζωή, οικολογικά ευαίσθητες ζώνες, ζώνη παράκτιας ρύθμισης, αποθεματικό δάσος, υδάτινους πόρους, ποτάμια, αναχώματα, κανάλια, φράγματα ταμιευτήρων, σεισμικότητα τύπου εδάφους, χάρτη πλημμύρας, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, περιοχές εξόρυξης , δρόμοι, αγωγοί ύδρευσης, γραμμές αποχέτευσης μεταξύ άλλων.
Το τμήμα logistics του DPIIT πιλοτάρει την αποστολή Gati Shakti.
Η πλειονότητα των πολιτειών, είπε ο Ahirwar, έχουν επίσης δημιουργήσει τον θεσμικό μηχανισμό σύμφωνα με τις γραμμές του πρωθυπουργού Gati Shakti, όπως η εξουσιοδοτημένη ομάδα υφυπουργών και η Ομάδα Σχεδιασμού Δικτύου (NPG) για την επίβλεψη του έργου που γίνεται. Κάτω από την αποστολή του πρωθυπουργού Gati Shakti, ακριβώς στην κορυφή, υπάρχει μια εξουσιοδοτημένη ομάδα γραμματέων με επικεφαλής τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.
Στη συνέχεια, υπάρχει ένα όργανο που ονομάζεται NPG, το οποίο έχει ως μέλη τους υπεύθυνους σχεδιασμού επτά υπουργείων υποδομής. Το όργανο συνεδριάζει μία φορά το δεκαπενθήμερο για να εξετάσει όλες τις προτάσεις έργων από συντονιστική σκοπιά.
«Τα κράτη έχουν δημιουργήσει την εξουσιοδοτημένη ομάδα γραμματέων και το NPG. Δημιούργησαν επίσης την πύλη του Κρατικού Ρυθμιστικού Σχεδίου τους, η οποία τελικά θα ενσωματωθεί στο Εθνικό Ρυθμιστικό Σχέδιο», είπε.
Η χαρτογράφηση των επιπέδων δεδομένων, πρόσθεσε ο Ahirwar, θα βοηθήσει τα κράτη να σχεδιάσουν καλύτερα τη συμπληρωματική υποδομή τους. «Για παράδειγμα, εάν το ΑμεΑ σκοπεύει να χαράξει έναν νέο δρόμο, θα μπορεί να δει στο Κρατικό Ρυθμιστικό Σχέδιο εάν η χάραξη του προτεινόμενου δρόμου διέρχεται από γη εσόδων, προστατευτικό δάσος ή οικολογικά ευαίσθητες ζώνες. Εάν πέσει σε κάποια αποθεματική δασική γη, η ευθυγράμμιση μπορεί να αλλάξει στο ίδιο το στάδιο του σχεδιασμού. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση των καθυστερήσεων και θα διασφαλίσει την ομαλή υλοποίηση του έργου».
Το Κέντρο κρατά στο χέρι τις πολιτείες για την προετοιμασία του Master Plan τους και τη χαρτογράφηση των επιπέδων δεδομένων σε αυτό. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο Οικονομικών της Ένωσης διέθεσε περίπου
5.000 crore από το Rs 1 lakh crore που προορίζονται στο «Σχέδιο Ειδικής Βοήθειας προς Κράτη για Επενδύσεις Κεφαλαίων για την περίοδο 2022-23» στα κράτη για την ανάληψη έργων υποδομής στο πλαίσιο της αποστολής του πρωθυπουργού Gati Shakti.
Μέχρι στιγμής, 28 κράτη έχουν υποβάλει πάνω από 190 έργα ύψους 5.000 crore για έγκριση στο DPIIT. Τα έργα περιλαμβάνουν πολυτροπικά πάρκα εφοδιαστικής, σύγχρονα κέντρα συγκέντρωσης, κρίσιμες υποδομές συνδεσιμότητας για την παροχή συνδεσιμότητας τελευταίου και πρώτου μιλίου σε βιομηχανικά πάρκα, οικονομικές ζώνες, ανάπτυξη σχεδίου logistics πόλης, δημιουργία κέντρων δεδομένων PM Gati Shakti μεταξύ άλλων.