Πόσο ακριβή είναι τα τεστ DNA για σκύλους;

Πόσο ακριβή είναι τα τεστ DNA για σκύλους;

Dezember 30, 2022 0 Von admin

Η καταγωγή του κατοικίδιου ζώου σας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον σας; Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καταγωγή του για να ικανοποιήσετε τη γενεαλογική σας περιέργεια;

Ευτυχώς για εσάς, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο που μπορεί βασικά να σας δώσει όλες τις λεπτομέρειες που αναζητάτε με μια απλή δοκιμή. Αλλά απλά πόσο ακριβείς είναι οι εξετάσεις DNA για σκύλους?

Τι σας λέει ένα τεστ DNA σκύλου

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η δοκιμή DNA σε σκύλους λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως αυτή που χρησιμοποιείται για τους ανθρώπους. Μια απλή μπατονέτα στα μάγουλα μπορεί να αποκαλύψει πληθώρα πληροφοριών που μπορεί να σας εκπλήξουν και να σας βοηθήσουν στο μέλλον.

Χαρακτηριστικά και Χαρακτηριστικά Φυλής

Πρώτα και κύρια, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για το γιατί το κουτάβι σας είναι έτσι όπως είναι. Από φυσικές ιδιότητες έως ορισμένες ιδιόρρυθμες συμπεριφορές που απλά δεν φαίνεται να μπορείτε να εξηγήσετε, τεστ DNA σκύλου μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε μερικές αρκετά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Σε γενικές γραμμές, το δείγμα διασταυρώνεται με μια εξειδικευμένη βιβλιοθήκη εκατοντάδων συγκεκριμένες ράτσες. Αυτό θα δώσει κάποια εικόνα για το εάν το σκυλάκι σας είναι α μικτή ράτσα ή εξ ολοκλήρου καθαρόαιμο ποικιλία. Συγκρίνοντας τους προγόνους του στο οικογενειακό δέντρο, θα μπορείτε να παρατηρήσετε ομοιότητες όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία, την εμφάνιση και άλλες σχετικές πληροφορίες.

Υγεία Ιστορία και γενετικοί κίνδυνοι

Ακόμα κι αν έχετε πρόσβαση σε προηγούμενα ιατρικά αρχεία από στενούς συγγενείς, το γονιδίωμα σκύλου είναι τόσο περίπλοκο που δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις πιθανές ανωμαλίες. Αφιερωμένο Τεστ DNA σας επιτρέπει να δείτε τη μεγάλη εικόνα και να πάρετε μια ιδέα για το εάν το κατοικίδιό σας κινδυνεύει να αναπτύξει ορισμένες ανωμαλίες, συγγενείς καταστάσειςκαι γενετικές διαταραχές.

Με την εξερεύνηση του κουταβιού σας γενετικούς δείκτες, μπορείτε να είστε περισσότερο ενήμεροι για τα προειδοποιητικά σημάδια που σχετίζονται με ορισμένες καταστάσεις και να είστε προετοιμασμένοι για θεραπεία εάν παραστεί ανάγκη. Τόσο εσείς όσο και ο κτηνίατρός σας θα μπορείτε να παρέχετε ενδελεχή φροντίδα εάν έχετε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

Διατροφή και Διατροφικές Συστάσεις

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η εξέταση DNA μπορεί επίσης να προσφέρει ένα υγιές εύρος βάρους για μια συγκεκριμένη φυλή. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν δοκιμάζετε ένα κουτάβι γιατί θα έχετε καλύτερη ιδέα για το πόσο μεγάλο υποτίθεται ότι θα μεγαλώσει μόλις φτάσει στην ενήλικη ζωή.

Ορισμένα κιτ προσφέρουν ακόμη και διατροφικά προφίλ με βάση την ηλικία, το μέγεθος και τις προδιαγραφές φυλής του σκύλου σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από τον εντοπισμό διατροφικών κενών έως συστάσεις σχετικά με το ποιες βιταμίνες και μέταλλα πρέπει να ενσωματωθούν στην καθημερινή τους ρουτίνα.

Πόσο ακριβή είναι τα τεστ DNA για σκύλους

Ως επί το πλείστον, το ακρίβεια τεστ DNA σκύλου εξαρτάται από μια χούφτα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της βιωσιμότητας του δείγματος, της μεθόδου δοκιμής και του εύρους του ελέγχου που πραγματοποιείται. Η βάση δεδομένων κάθε εταιρείας με τα υπάρχοντα δείγματα μπορεί να ποικίλλει ως προς το εύρος και οι περισσότερες από τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται στον ίδιο τον έλεγχο δεν είναι εύκολα προσβάσιμες στο κοινό. Άρα, υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε.

Ενώ υπάρχουν κάποια ανέκδοτα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα ευρήματα -το χρώμα των μαλλιών ή των ματιών του σκύλου, τα οποία μπορούν να επιβεβαιωθούν και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες- άλλες πτυχές των αποτελεσμάτων δεν μπορούν να επαληθευτούν με παρόμοιους τρόπους.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δοκιμές είναι σπατάλη χρημάτων, αλλά πρέπει να γίνουν με λίγο αλάτι, επειδή μπορεί να χάσουν το σημάδι σε ορισμένες περιοχές.

Και επειδή δεν υπάρχουν πηγές τρίτων που να υποστηρίζουν τις αρχικές αξιώσεις, θα πρέπει απλώς να αρκεστούμε στις πληροφορίες που έχουμε. Τουλάχιστον, τα αποτελέσματα που λαμβάνουμε θα μπορούσαν να είναι ένα εξαιρετικό ξεκίνημα συζήτησης με άλλους ιδιοκτήτες σκύλων, δεν συμφωνείτε;

Ωστόσο, εξετάσαμε μερικά από τα Οι καλύτερες εταιρείες τεστ DNA που καυχώνται εντυπωσιακή ακρίβεια 90% ή υψηλότερη για τις δοκιμές τους, γι‘ αυτό ρίξτε μια ματιά σε αυτές με την υψηλότερη ακρίβεια.

Πόσο κοστίζει ένα τεστ DNA σκύλου

Η τιμή για το κιτ δοκιμής DNA μπορεί να κυμαίνεται από 60 $ έως πολύ πάνω από 200 $. Φυσικά, οι πιο ακριβές ποικιλίες προσφέρουν μια πιο εις βάθος προσέγγιση, με γνώσεις για τη γενετική μεταλλάξειςτο εγγενές παραγωγή κυττάρωνκαι άλλες σχετικές πληροφορίες για τη φυλή.

Αξίζει να έχετε κατά νου ότι η υψηλότερη τιμή δεν εγγυάται απαραίτητα πιο ακριβή αποτελέσματα. Δεδομένης της έλλειψης δεδομένων και έρευνας που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η δοκιμή των 60 $ να είναι εξίσου διορατική με την ποικιλία των 200 $.

Ποιο τεστ DNA σκύλου πρέπει να αγοράσω

Αν ψάχνετε για την καλύτερη δυνατή λύση πώς να δοκιμάσετε το DNA του σκύλου σαςθα πρέπει να λάβετε υπόψη διάφορους παράγοντες για να διασφαλίσετε ότι κάνετε τη σωστή επιλογή για τη συγκεκριμένη φυλή σας.

Ο προϋπολογισμός σου

Όσο διασκεδαστικά ή διαφωτιστικά κι αν είναι αυτά τα κιτ, δεν έχουμε όλοι μας τα οικονομικά μέσα για να τα αντέξουμε οικονομικά. Προσπαθήστε να βρείτε ένα είδος μέσης λύσης μεταξύ των κεφαλαίων που έχετε στη διάθεσή σας και των πληροφοριών εύρους που θέλετε να λάβετε από την υπηρεσία εξέτασης DNA.

Ακρίβεια τεστ DNA

Το αν θα λάβετε υπόψη σας τους ισχυρισμούς ακρίβειας της εταιρείας ή όχι, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Καμία μεθοδολογία δοκιμών δεν είναι 100% σωστή, επομένως οι περισσότερες υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στο εύρος 90% έως 99%. Εάν νιώθετε μεγαλύτερη τάση για το υψηλότερο ποσοστό, μη διστάσετε να το δοκιμάσετε. Απλώς να έχετε κατά νου ότι μπορεί να σας αποτρέψει λίγο περισσότερο σε σύγκριση με άλλες, λιγότερο ακριβείς επιλογές.

Βάση δεδομένων αναφοράς φυλής

Φυσικά, ο αριθμός των υπαρχόντων δειγμάτων με τα οποία θα διασταυρωθεί το DNA του κουταβιού σας θα παίξει σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων. Έχοντας έναν μεγαλύτερο αριθμό για να τον συγκρίνετε θα αυξήσει εγγενώς την ακρίβεια του τεστ και θα προσφέρει μεγαλύτερη εικόνα για τον σκύλο σας γονίδια. Φροντίστε να αναζητήσετε υπηρεσίες με τουλάχιστον 100 δείγματα στη βάση δεδομένων τους, με πιο προηγμένες επιλογές να φτάνουν έως και τις 350.

Ιατρικές καταστάσεις και χαρακτηριστικά σκύλου

Τι συνεπάγεται το συγκεκριμένο τεστ σας; Περιλαμβάνει τη βασική ανίχνευση της καταγωγής ή μπορεί να παρέχει εξετάσεις υγείας γενετικές ασθένειες και πρόσθετα χαρακτηριστικά φυλής; Τι γίνεται με τη σχέση τους με άλλα ζωικά είδη, όπως αρκούδες ή λύκοι?

Για ορισμένες μάρκες, αυτές οι δυνατότητες περιλαμβάνονται όλες στην τιμή, ενώ άλλες τις θεωρούν ως πρόσθετα για τα οποία πρέπει να πληρώσετε επιπλέον.

Διαβουλεύσεις κτηνιάτρων

Τέλος, εάν δεν είστε βέβαιοι ποια εξέταση μπορεί να είναι η καταλληλότερη για τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για επαγγελματική καθοδήγηση. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν τουλάχιστον κάποια βασική εμπειρία με τις εξετάσεις DNA και τις συνέπειές τους, επομένως θα μπορούν να σας συμβουλεύσουν ποια διαδρομή να ακολουθήσετε.

Βασικά Takeaways

Ετσι, πόσο ακριβείς είναι οι εξετάσεις DNA για σκύλους?

Παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος επιβεβαίωσης της συνάφειας των αποτελεσμάτων -εκτός αν θέλετε να κάνετε ένα άλλο τεστ από διαφορετική μάρκα και να το δείτε μόνοι σας- αυτές οι γενετικές δοκιμές μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες για τον προσδιορισμό των πληροφοριών για τη φυλή και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία στη συνέχεια .

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορεί το DNA να πει τη ράτσα ενός σκύλου;

Ναι, το τεστ DNA είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τον προσδιορισμό της ταυτότητας της φυλής και του οικογενειακού δέντρου του κουταβιού σας.

Πώς ξεχωρίζετε με τι ανακατεύεται ένας σκύλος;

Ένα απλό τεστ DNA με ένα κλασικό μάκτρο μάγουλου μπορεί να σας πει εάν ο σκύλος σας είναι μικτού είδους ή έχει καθαρόαιμο γενεαλογικό. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα λάβετε ένα αποτέλεσμα με βάση το ποσοστό με μια λεπτομερή αναφορά καταγωγής.