Οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη πληρώνουν κατά μέσο όρο φόρους άνω των 6.202 $ στην απασχόληση για έναν εργαζόμενο που κερδίζει $30.000 – 13% πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο

Οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη πληρώνουν κατά μέσο όρο φόρους άνω των 6.202 $ στην απασχόληση για έναν εργαζόμενο που κερδίζει $30.000 – 13% πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο

März 16, 2023 0 Von admin

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες κατατάσσονται αισθητά πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο στο κόστος των φόρων στην απασχόληση για τις επιχειρήσεις, δείχνει μια νέα μελέτη σε 23 χώρες από το UHY, το διεθνές δίκτυο λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Σε όλη την Ευρώπη, το μέσο κόστος απασχόλησης ενός εργαζόμενου που κερδίζει 30.000 $ ετησίως είναι τώρα 6.202 $ (20,7% του μισθού), 13%% περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 5.468 $ ετησίως – 18,2% του μισθού. Αυτό περιλαμβάνει δαπάνες όπως κοινωνική ασφάλιση, ασφάλιση ανεργίας και υποχρεωτικές συνταξιοδοτικές εισφορές.

Καθώς περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη οικονομική πίεση που προκαλείται από τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων, οι κυβερνήσεις είναι πιθανό να δεχτούν μεγαλύτερη πίεση για να μειώσουν αυτό το κόστος. Όσο χαμηλότερο είναι το κόστος της απασχόλησης εργαζομένων, τόσο λιγότερο πιθανό είναι οι επιχειρήσεις να χρειαστεί να προβούν σε απολύσεις εάν οι οικονομίες τους εισέλθουν σε ύφεση.

Ο Subarna Banerjee, Πρόεδρος της UHY International, λέει ότι ορισμένες σημαντικές οικονομίες επιβάλλουν φόρους απασχόλησης πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας (4% του μισθού) και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (11,1% του μισθού – βλ. πίνακα παρακάτω).

Ο Banerjee λέει ότι περισσότερες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εξετάσουν τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της απασχόλησης για να βοηθήσουν στην προστασία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων καθώς περισσότερες οικονομίες απειλούν να διολισθήσουν σε ύφεση τους επόμενους μήνες.

Λέει η Subarna Banerjee: «Καθώς οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυξανόμενα βάρη κόστους, περισσότερες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τους μοχλούς που έχουν στη διάθεσή τους για να τις βοηθήσουν. Η μείωση των φόρων στην απασχόληση θα ήταν ένας αρκετά άμεσος τρόπος για να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να μην προβούν σε απολύσεις».

«Πολλές οικονομίες έχουν απολαύσει επίπεδα σχεδόν ρεκόρ απασχόλησης τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει. Η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων στην εργασία θα πρέπει να είναι βασικός στόχος για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τους επόμενους μήνες. Η αύξηση της ανεργίας θα επιδεινώσει μόνο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες λόγω της απότομης πτώσης των καταναλωτικών δαπανών».

Η Ιρλανδία και η Νέα Ζηλανδία μεταξύ των χαμηλότερων φορολογικών οικονομιών απασχόλησης

Τόσο η Νέα Ζηλανδία όσο και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας συγκαταλέγονται στις οικονομίες με τη χαμηλότερη επιβάρυνση των φόρων απασχόλησης στη μελέτη του UHY σε 23 χώρες παγκοσμίως. Η Ιρλανδία βρίσκεται στην 17η θέσηου συνολικά, ενώ η Νέα Ζηλανδία είναι 22nd.

Οι εργοδότες στη Νέα Ζηλανδία πληρώνουν μόλις 1.209 $ ετησίως σε φόρους στην απασχόληση για έναν εργαζόμενο που κερδίζει $30.000. Αυτό περιλαμβάνει το εθνικό συνταξιοδοτικό ταμείο KiwiSaver (3% του μισθού) και τη συνεισφορά στην Accident Compensation Corporation (1% του μισθού). Οι εργαζόμενοι έχουν ακόμη χαμηλότερο κόστος, πληρώνοντας μόλις ένα υποχρεωτικό 1,39% του μισθού επιπλέον του φόρου εισοδήματος.

Οι εργοδότες στην Ιρλανδία πληρώνουν μόλις 3.315 $ ετησίως σε φόρους απασχόλησης για έναν εργαζόμενο που κερδίζει 30.000 $, μέσω της κοινωνικής ασφάλισης που σχετίζεται με τις αμοιβές (PRSI). Το ποσοστό του PRSI μειώνεται ακόμη περισσότερο στο 8,8% εάν ο εργαζόμενος κερδίζει λιγότερα από 481 $ την εβδομάδα.

Ο Grant Brownlee, Διευθυντής στο UHY Haines Norton, εταιρεία-μέλος του UHY στη Νέα Ζηλανδία, σχολιάζει: «Με την απροσδόκητη επιβράδυνση της οικονομίας της Νέας Ζηλανδίας τους τελευταίους μήνες, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να μην επιβαρύνονται από τους φόρους απασχόλησης. Το ποσοστό ανεργίας μας είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο και είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να μην αναγκάζονται να προβούν σε απολύσεις σε περίπτωση που εισέλθουμε σε ύφεση. Για τις επιχειρήσεις, η απόλυση προσωπικού μπορεί να είναι η τελευταία λύση εάν οι φόροι παραμείνουν χαμηλοί».

Η μελέτη του UHY δείχνει επίσης ότι η Γαλλία έχει τον υψηλότερο συντελεστή φόρου απασχόλησης για επιχειρήσεις που απασχολούν υψηλότερα εισοδήματα. Μια γαλλική επιχείρηση που πληρώνει έναν εργαζόμενο 300.000 $ ετησίως πρέπει να πληρώνει φόρους απασχόλησης 121.014 $ (40,3% του μισθού). Αυτό είναι περισσότερο από τρεις φορές τον παγκόσμιο μέσο όρο των 39.508 $ (13,2% του μισθού) και 2,9 φορές τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 44.159 $ (14,7% του μισθού).

Η μελέτη του UHY αξιολόγησε τους ετήσιους φόρους που επιβάλλονται από την κυβέρνηση σε επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους με μισθούς 30.000 $ και 300.000 $ κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους 2022 σε 23 χώρες παγκοσμίως. Η πλήρης μελέτη είναι διαθέσιμη παρακάτω.

Σημειώσεις για συντάκτες

Επικοινωνία παγκόσμιου τύπου UHY:

Leigh Lyons στο +44 20 7767 2624

Email: [email protected] – www.uhy.com

Ο Νικ Μάτισον ή ο Ρίτσαρντ Κρόσαν

Mattison Δημόσιες Σχέσεις

+44 20 7645 3631

+44 74 4637 5555

Email: [email protected]