Κοιτάζοντας πίσω στο 2022… – iMEdD

Κοιτάζοντας πίσω στο 2022… – iMEdD

Januar 3, 2023 0 Von admin

Μια ματιά σε μερικές από τις πρωτοβουλίες και το περιεχόμενο του iMEdD από το year αφήνουμε πίσω…

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ο Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας, που διοργανώθηκε από το iMEdD, έθεσε το θέμα της εμπιστοσύνης στη δημοσιογραφία, σε μια προσπάθεια να εξετάσει βαθύτερα τα αίτια, τα αποτελέσματα και τις πιθανές λύσεις. Για 5 ημέρες, καταξιωμένοι Έλληνες και διεθνείς ομιλητές, δημοσιογράφοι, επαγγελματίες των ΜΜΕ και το κοινό είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις, μελέτες περιπτώσεων, ειδικές προβολές και άλλες διαδραστικές δραστηριότητες.


Η Christiane Amanpour μίλησε με τον Παναγιώτη Μένεγο, δημοσιογράφο και υπεύθυνο έργου podcasts iMEdD, για τη διαφορά μεταξύ ουδετερότητας και αντικειμενικότητας, πώς τα γυναικεία κινήματα ενισχύουν τη δημοκρατία και γιατί αρνήθηκε να φορέσει πέπλο στην πρόσφατη ακυρωμένη συνέντευξή της με τον Ιρανό Πρόεδρο Raisi.

Δείτε το βίντεο της συζήτησηςΕΔΩ.


Το iMEdD ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία, Τοπικά νέαγια την ανάδειξη του ζωτικού ρόλου των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ποιότητα της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Μετά το λανσάρισμα της νέας ιστοσελίδας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, με δημοσιογράφους και εκπροσώπους τοπικών ΜΜΕ από διάφορες περιοχές της χώρας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, αλλά και τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας.


Το εργαστήριο iMEdD συνέλεξε τα δεδομένα για την εξέλιξη της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης και ντίζελ στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι πληροφορίες που αντικατοπτρίζονται στα γραφήματα προέρχονται από τα Ημερήσια Δελτία Τιμών Καυσίμων (γιαόλη την Ελλάδακαιανά νομό), δημοσιεύεται σε καθημερινή βάση στηνΠαρατηρητήριο Λιανικής Τιμών Καυσίμωναπό 14 Μαρτίουου2017 και μετά.

Σε αυτήν την ανάλυση θα διαβάσετε και θα βρείτε διαδραστικά γραφήματα για:

  • Η μέση τιμή αμόλυβδης και καυσίμου ντίζελ διαχρονικά
  • Μεταβολή (%) στη μέση τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης σε σχέση με το προηγούμενο έτος
  • Η μέση τιμή αμόλυβδης 95 οκτανίων ανά νομό το 2022

Η θερμοκοιτίδα, ένας από τους βασικούς πυλώνες του iMEdD, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης για την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε την «Κλιματική ανισότητα» ως κύριο θέμα του 4ου κύκλου του. Έχοντας λάβει αιτήσεις από επαγγελματίες δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η θερμοκοιτίδα προχωρά με τα επόμενα βήματα επεξεργασίας και ενημέρωσης των συμμετεχόντων τον Ιανουάριο του 2023.


podcast του iMEdD“No Man’s Island” αποτελείται από 4 επεισόδια και φέρνει στην επιφάνεια άγνωστες μέχρι τώρα λεπτομέρειες της δραματικής ιστορίας των μελών του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου Happy Lady, που πέρασαν βδομάδες φυλακισμένοι σε φυσική φυλακή στη Νιγηρία.

Έρευνα-Αφήγηση: Ιωάννης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος


οiMEdDΕργαστήριο σε συνεργασία με το MIIR(Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικού Ρεπορτάζ)και 10 δημοσιογραφικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημοσιογραφίας Δεδομένων, με επικεφαλής την Deutsche Welle, συνέλεξαν δεδομένα από 32 χώρες που δείχνουν πόσα κρούσματα και θάνατοι αναφέρθηκαν στις φυλακές, πώς προχώρησαν οι εμβολιασμοί και ποια μέτρα ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Διαβάστε την πλήρη έρευνα ΕΔΩ.


Οι διάλογοι του SNF είναι πλέον 5! Έχουν περάσει 5 χρόνια γεμάτα συζητήσεις, προσωπικά και διαδικτυακά, με εκατοντάδες ομιλητές από όλο τον κόσμο, που εκπροσωπούν ποικίλα πεδία και απόψεις.

Ελάτε μαζί μας στον διάλογο στον ανανεωμένο ιστότοπο #SNFDialogues και παρακολουθήστε τις συζητήσεις που έγιναν το 2022: https://www.snfdialogues.org/en

Διάλογοι SNF. Διαφορετικές απόψεις, νέοι τρόποι σκέψης.

Το SNF Dialogues επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου και διεξάγονται μέσω του δημοσιογραφικού μη κερδοσκοπικού iMEdD.


Ο Ισπανός δημοσιογράφος ερευνητής Marc Marginedas αναφέρεται σε αυτή την σύλληψημαρτυρία βίντεοπώς υπέμεινε έξι μήνες ψυχολογικών και πραγματικών βασανιστηρίων όταν απήχθη από εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, την ενοχή του επιζώντα μετά την αποφυλάκισή του και πώς επέστρεψε στη δημοσιογραφία.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεοΕΔΩ.