Κοιτάζοντας πίσω στο 2022… – iMEdD
Januar 4, 2023Μια ματιά σε μερικές από τις πρωτοβουλίες και το περιεχόμενο του iMEdD από το year αφήνουμε πίσω…
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δημιουργήσαμε ένα παρατηρητήριο σε συνεργασία με διεθνείς ανεξάρτητους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και ειδικούς αναλυτές, προκειμένου να καταγράψουμε την εξέλιξη και τον αντίκτυπο των γεγονότων γύρω από την κρίση στην Ουκρανία. Οι εξειδικευμένες αναλύσεις, τα εργαλεία επεξεργασίας δεδομένων και τα εργαλεία ελέγχου δεδομένων είναι το κύριο δημοσιογραφικό υλικό.

Τι είναι η δημοσιογραφία δεδομένων; Ποιες ευκαιρίες και περιορισμούς παρουσιάζει; Ποιος και τι εμπλέκεται στη δημιουργία και την κατανόηση του; „The Data Journalism Handbook: Towards a Critical Data Practice” παρέχει απαντήσεις τόσο σε απλές όσο και σε πιο σύνθετες ερωτήσεις σχετικά με τη δημοσιογραφία δεδομένων. Η ελληνική έκδοση είναι παραγωγή iMEdD, επιμέλεια Κέλλυ Κική, δημοσιογράφος δεδομένων και μετάφραση Εβίτας Λύκου και είναι διαθέσιμη στο datahandbook.lab.imedd.org.
Μετά τη δημοσίευση, διοργανώθηκαν από το iMEdD δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτά συγκέντρωσαν δημοσιογράφους δεδομένων, ακαδημαϊκούς, μέλη της κοινότητας της πολιτικής τεχνολογίας και φοιτητές, οι οποίοι συζήτησαν ανοιχτά γιατί και πώς τα δεδομένα μπορούν να ενισχύσουν και να εμπλουτίσουν τη δημοσιογραφική έρευνα και την αφήγηση.

Το iMEdD παρήγαγε μια σειρά βίντεο που παρουσιάζουν τους δημιουργούς των δημοσιογραφικών έργων που συμμετείχαν στη θερμοκοιτίδα του 2021. Στα βίντεο, Yannis Kolesidis, Πηνελόπη Θωμαΐδη, Stavros Malihoudis, Σάρα Σούλη και Achilleas Galatsidasμιλούν για τον εαυτό τους, πώς έγιναν δημοσιογράφοι και τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να δημιουργήσουν το έργο τους.

Στο πλαίσιο του Evia Film Project, μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το iMEdD, πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές συζητήσεις, εργαστήρια και masterclasses. Οι δύο οργανώσεις προσπάθησαν να εξερευνήσουν τα πεδία συνάντησης μεταξύ του κινηματογράφου, της έρευνας και της δημοσιογραφίας. Στα Masterclasses iMEdD συμμετείχαν:
- Yorgos Avgeropoulos, filmmaker/journalist
Η δημοσιογραφία στην παραγωγή περιβαλλοντικού ντοκιμαντέρ
- Κατερίνα Χριστοφιλίδου, περιβαλλοντική δημοσιογράφος
Ρεπορτάζ ειδήσεων για περιβαλλοντική ταινία – ένας πρακτικός οδηγός
Επίσης, προσκαλέσαμε και φιλοξενήσαμε φοιτητές από σχολές δημοσιογραφίας στην Ελλάδα να παρακολουθήσουν αυτές τις εκδηλώσεις.

Το iMEdD Lab ερεύνησε τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων (από τα πιο εμπορεύσιμα, βασικά προϊόντα διατροφής παγκοσμίως – δημητριακά, φυτικά έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζάχαρη) το 2022, λαμβάνοντας υπόψη την εποχή πριν από τον κορωνοϊό και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Διαβάστε περισσότερα για την ετήσια εξέλιξη του δείκτη τιμών των τροφίμων ΕΔΩ.

Με στόχο μια διαδραστική και δυναμική εμπειρία για όλους τους επισκέπτες του SNF Nostos Health 2022, το iMEdD υποστήριξε την ομάδα του SNF Nostos με τη δημιουργία, την επιμέλεια και την επίβλεψη του περιεχομένου του Συνεδρίου SNF Nostos καθώς και των παράλληλων εκδηλώσεων.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου δημιουργήθηκε το iMEdD Media Area, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των ΜΜΕ μπορούσαν να εργαστούν, να παρακολουθήσουν συνεδρίες και να συνομιλήσουν με διεθνείς ομιλητές.

Στο πλαίσιο του iMEdD’s „Ψιλοκουβέντα” σειρά podcast, η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, δημοσιογράφος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, συνάντησε την κ. Valerie Biden Owens, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μπάιντεν, στην Αθήνα, Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του SNF Nostos Health 2022. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πολιτική, τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης, την αξιοσημείωτη καριέρα της, την ενδυνάμωση των γυναικών και πώς ήταν όταν μεγάλωσε ως Μπάιντεν ως τίτλος του νέου της βιβλίου «Μεγαλώνοντας Μπάιντεν».

Στο πλαίσιο της αποστολής του iMEdD για την προώθηση και ενίσχυση της δημοσιογραφίας, επιδιώκουμε συνεργασίες με εθνικά και διεθνή πανεπιστήμια. Το γεγονός αυτό αναδεικνύεται από το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, για ανταλλαγή συμβουλευτικής τεχνογνωσίας, συνέργειες σε ερευνητικές και δημοσιογραφικές δραστηριότητες. Η συνεργασία ξεκίνησε, μέσω μιας θεματικής ενότητας για τη δημοσιογραφία δεδομένων για τεταρτοετείς φοιτητές από το Εργαστήριο iMEdD.

Ποιο είναι το επίπεδο εμπιστοσύνης του κοινού και των δημοσιογράφων στη δημοσιογραφία; Το iMEdD, σε συνεργασία με τη Μονάδα Κοινής Γνώμης και Έρευνας Αγοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πραγματοποίησε δύο πανελλαδικές έρευνες, με στόχο τη χαρτογράφηση και των δύο δημόσιο και επαγγελματίεςΑπόψεις και στάσεις απέναντι στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το iMEdD κάλεσε δημιουργούς podcast από την Ελλάδα και το εξωτερικό να υποβάλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για τη δημιουργία podcast που βασίζονται σε δημοσιογραφική έρευνα και τεκμηρίωση.
Το «βραβείο ανάπτυξης ενός πρωτότυπου podcast» απονεμήθηκε στην πρόταση για την υλοποίηση του podcast «Σίγαση – Η σιωπηλή βία των χωριστών τοίχων» του δημοσιογράφου Ανδρέα Βάγια.
Το τελικό podcast θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2023), σε ειδική εκδήλωση, στην ενότητα Εκτός Διαγωνισμού Podcast.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…