Η IBM και η NASA συνεργάζονται για την έρευνα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με AI

Η IBM και η NASA συνεργάζονται για την έρευνα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με AI

März 3, 2023 0 Von admin

Η νέα τεχνολογία μοντέλου του Ιδρύματος IBM αξιοποιεί τα δεδομένα της NASA Earth Science για τη γεωχωρική νοημοσύνη

Η IBM (NYSE: IBM) και το Marshall Space Flight Center της NASA ανακοινώνουν σήμερα μια συνεργασία για τη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI) της IBM για την ανακάλυψη νέων πληροφοριών στο τεράστιο θησαυροφυλάκιο της NASA με δεδομένα της Γης και της γεωχωρικής επιστήμης. ο κοινή εργασία θα εφαρμόσει για πρώτη φορά την τεχνολογία του μοντέλου θεμελίωσης AI στα δορυφορικά δεδομένα της NASA για παρατήρηση της γης.

Μοντέλα θεμελίωσης είναι τύποι μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύονται σε ένα ευρύ σύνολο δεδομένων χωρίς ετικέτα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικές εργασίες και μπορούν να εφαρμόσουν πληροφορίες για μια κατάσταση σε μια άλλη. Αυτά τα μοντέλα έχουν προχωρήσει γρήγορα τον τομέα της τεχνολογίας επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) τα τελευταία πέντε χρόνια και η IBM πρωτοπορεί σε εφαρμογές θεμελιωδών μοντέλων πέρα ​​από τη γλώσσα.

Οι παρατηρήσεις της γης που επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετούν και να παρακολουθούν τον πλανήτη μας συγκεντρώνονται με πρωτοφανείς ρυθμούς και όγκο. Απαιτούνται νέες και καινοτόμες προσεγγίσεις για την εξαγωγή γνώσης από αυτούς τους τεράστιους πόρους δεδομένων. Ο στόχος αυτής της εργασίας είναι να παρέχει έναν ευκολότερο τρόπο για τους ερευνητές να αναλύσουν και να αντλήσουν πληροφορίες από αυτά τα μεγάλα σύνολα δεδομένων. Η τεχνολογία θεμελιώδους μοντέλου της IBM έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει την ανακάλυψη και την ανάλυση αυτών των δεδομένων, προκειμένου να προωθήσει γρήγορα την επιστημονική κατανόηση της Γης και την απάντηση σε ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα.

IBM και NASA

Η IBM και η NASA σχεδιάζουν να αναπτύξουν αρκετές νέες τεχνολογίες για την εξαγωγή πληροφοριών από τις παρατηρήσεις της Γης. Ένα έργο θα εκπαιδεύσει ένα μοντέλο θεμελίωσης γεωχωρικής νοημοσύνης της IBM στη NASA Εναρμονισμένο Landsat Sentinel-2 σύνολο δεδομένων (HLS), μια καταγραφή των αλλαγών κάλυψης γης και χρήσης γης που καταγράφηκαν από δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη. Αναλύοντας petabyte δορυφορικών δεδομένων για τον εντοπισμό αλλαγών στο γεωγραφικό αποτύπωμα φαινομένων όπως φυσικές καταστροφές, κυκλικές αποδόσεις καλλιεργειών και ενδιαιτήματα άγριας ζωής, αυτή η τεχνολογία θεμελιώδους μοντέλου θα βοηθήσει τους ερευνητές να παρέχουν κριτική ανάλυση των περιβαλλοντικών συστημάτων του πλανήτη μας.

Ένα άλλο αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας αναμένεται να είναι ένα εύκολα αναζητήσιμο σώμα της επιστημονικής βιβλιογραφίας της Γης. Η IBM έχει αναπτύξει ένα μοντέλο NLP που έχει εκπαιδευτεί σε σχεδόν 300.000 άρθρα περιοδικών επιστημών της Γης για να οργανώσει τη βιβλιογραφία και να διευκολύνει την ανακάλυψη νέας γνώσης. Περιέχει έναν από τους μεγαλύτερους φόρτους εργασίας AI που έχει εκπαιδευτεί Το OpenShift του Red Hat λογισμικό μέχρι σήμερα, το πλήρως εκπαιδευμένο μοντέλο χρησιμοποιεί PrimeQA, το ανοιχτού κώδικα πολύγλωσσο σύστημα απαντήσεων ερωτήσεων της IBM. Πέρα από την παροχή πόρων στους ερευνητές, το νέο γλωσσικό μοντέλο για την επιστήμη της Γης θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις διαδικασίες διαχείρισης και διαχείρισης επιστημονικών δεδομένων της NASA.

„Η ομορφιά των μοντέλων θεμελίωσης είναι ότι μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για πολλές κατάντη εφαρμογές“, είπε Ραχούλ Ραματσάντρανανώτερος ερευνητής στο Marshall Space Flight Center της NASA στο Χάντσβιλ, Αλαμπάμα. «Η κατασκευή αυτών των μοντέλων θεμελίων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μικρές ομάδες», πρόσθεσε. «Χρειάζεστε ομάδες σε διαφορετικούς οργανισμούς για να φέρουν τις διαφορετικές προοπτικές, τους πόρους και τα σύνολα δεξιοτήτων τους».

„Τα μοντέλα θεμελίωσης έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας και είναι καιρός να το επεκτείνουμε σε νέους τομείς και τρόπους σημαντικούς για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία“, είπε. Raghu Ganti, κύριος ερευνητής στην IBM. «Η εφαρμογή μοντέλων θεμελίωσης σε γεωχωρικούς, σειρές γεγονότων, σειρές χρονοσειρές και σε άλλους μη γλωσσικούς παράγοντες εντός των επιστημονικών δεδομένων της Γης θα μπορούσε να καταστήσει εξαιρετικά πολύτιμες ιδέες και πληροφορίες ξαφνικά διαθέσιμες σε μια πολύ ευρύτερη ομάδα ερευνητών, επιχειρήσεων και πολιτών. Τελικά, θα μπορούσε να διευκολύνει έναν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που εργάζονται σε μερικά από τα πιο πιεστικά κλιματικά μας ζητήματα».

Άλλα πιθανά κοινά έργα IBM-NASA σε αυτήν τη συμφωνία περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός βασικού μοντέλου για την πρόβλεψη του καιρού και του κλίματος χρησιμοποιώντας MERRA-2, ένα σύνολο δεδομένων ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων. Αυτή η συνεργασία αποτελεί μέρος της Επιστημονικής Πρωτοβουλίας Ανοικτού Κώδικα της NASA, μια δέσμευση για την οικοδόμηση μιας περιεκτικής, διαφανούς και συνεργατικής κοινότητας ανοιχτής επιστήμης την επόμενη δεκαετία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη συνεργασία, επισκεφθείτε το Ιστολόγιο έρευνας της IBM.

Οι δηλώσεις σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση και την πρόθεση της IBM υπόκεινται σε αλλαγές ή απόσυρση χωρίς προειδοποίηση και αντιπροσωπεύουν μόνο στόχους και στόχους.

Πηγή: ibm.com