Η γη της επαγγελίας του 5G φτάνει επιτέλους: Τα αυτόνομα δίκτυα 5G μπορούν να μεταμορφώσουν τη συνδεσιμότητα των επιχειρήσεων
März 4, 2023Η επερχόμενη μετάβαση σε αυτόνομα δίκτυα πυρήνα 5G αναμένεται να επιτρέψει αυξημένη πυκνότητα, αξιοπιστία και καθυστέρηση συσκευών, ανοίγοντας την πόρτα σε προηγμένες εταιρικές εφαρμογές.
Με την εισαγωγή εικονικών δυνατοτήτων, με επίκεντρο το cloud, τα αυτόνομα δίκτυα 5G (SA) είναι έτοιμα να οδηγήσουν σε ανατρεπτικές αλλαγές που θα μπορούσαν να κάνουν προηγούμενες εξελίξεις στην ασύρματη τεχνολογία (2G/3G/4G) να φαίνονται σταδιακά. Αν και οι αριθμοί είναι ρευστές, η Deloitte Global αναμένει ότι ο αριθμός των MNO που επενδύουν σε δίκτυα 5G SA —με δοκιμές, προγραμματισμένες αναπτύξεις ή πραγματικές δρομολογήσεις— θα διπλασιαστεί από περισσότερους από 100 φορείς εκμετάλλευσης το 2022 σε τουλάχιστον 200 έως το τέλος του 2023. Αυτά τα MNO βρίσκονται στην αιχμή της βοήθειας στο ξεκλείδωμα των προαναγγελθέντων πλεονεκτημάτων του 5G, ανοίγοντας την πόρτα σε περιπτώσεις χρήσης που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, να βελτιώσουν τη λειτουργική απόδοση, να αυξήσουν τη βελτιστοποίηση του κόστους και να δημιουργήσουν ευκαιρίες εσόδων τόσο για τους MNO όσο και για τους εταιρικούς πελάτες τους.
Με τις αρχιτεκτονικές SA, το 5G για επιχειρήσεις μπορεί επιτέλους να γίνει δικό του. Αυτόνομα δίκτυα 5G.
Όταν οι MNO άρχισαν για πρώτη φορά να εφαρμόζουν ασύρματα δίκτυα 5G το 2019, οι περισσότεροι επέλεξαν να αναπτύξουν ραδιόφωνα 5G πάνω από την υπάρχουσα υποδομή του βασικού δικτύου 4G/LTE στις λεγόμενες μη αυτόνομες αναπτύξεις (NSA). Αυτές οι πρώιμες αναπτύξεις δικτύου NSA στόχευαν κυρίως καταναλωτές, οι οποίοι μπορούσαν να απολαμβάνουν αμέσως μεγαλύτερες ταχύτητες και υψηλότερους ρυθμούς δεδομένων μέσω βελτιωμένης ευρυζωνικής σύνδεσης για κινητά (eMBB) όταν, για παράδειγμα, μεταδίδουν βίντεο υψηλής ανάλυσης στα smartphone τους. Ωστόσο, για να υποστηριχθούν τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά του 5G, είναι απαραίτητη μια πλήρης μετάβαση σε δίκτυα SA με ραδιόφωνα 5G που λειτουργούν πάνω από μια βασική υποδομή δικτύου 5G. Αυτό συμβαίνει επειδή η 5G SA επιτρέπει δύο επιπλέον αρχετυπικές περιπτώσεις χρήσης 5G πέρα από το eMBB2 που θα μπορούσε να είναι το κλειδί για το ξεκλείδωμα της αξίας σε μια εταιρική ρύθμιση:
- Τεράστιο Internet of Things (mIoT)το οποίο επιτρέπει πολύ υψηλή πυκνότητα συνδεδεμένων συσκευών (έως 1 εκατομμύριο συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα γρήγορη και απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ τους
- Εξαιρετικά αξιόπιστη επικοινωνία χαμηλής καθυστέρησης (URLLC)το οποίο υποστηρίζει υψηλή αξιοπιστία δικτύου και εξαιρετικά χαμηλές καθυστερήσεις 1 χιλιοστού του δευτερολέπτου ή λιγότερο
Τελικά, τα δίκτυα 5G SA θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας ενοποιημένης αρχιτεκτονικής εικονικού δικτύου από άκρο σε άκρο με εγγενή ενορχήστρωση στο cloud, λειτουργίες δικτύου και συστήματα διαχείρισης που λειτουργούν με συνέπεια από τον πυρήνα μέχρι την άκρη με ποιότητα κινητής τηλεφωνίας. Αυτή η ενοποιημένη πλατφόρμα θα προσφέρει στους MNO πολλά λειτουργικά οφέλη, όπως μεγαλύτερη απόδοση δικτύου, αποτελεσματικότητα και ταχύτερους κύκλους παροχής υπηρεσιών και καινοτομίας. Αυτόνομα δίκτυα 5G.
Το μεγάλο πόλο έλξης της 5G SA για τους MNO είναι οι νέες ευκαιρίες υπηρεσιών και εσόδων που δημιουργεί. Μαζί με σχεδόν μηδενικό λανθάνοντα χρόνο και τεράστια πυκνότητα συσκευών, η 5G SA επιτρέπει στα MNO να παρέχουν στους πελάτες —ιδίως εταιρικούς πελάτες— πρόσβαση σε μεγάλη κλίμακα σε ταχύτητες που μοιάζουν με ίνες, αξιοπιστία κρίσιμης σημασίας, ακριβείς υπηρεσίες τοποθεσίας και προσαρμοσμένα τμήματα δικτύου με εγγυημένα επίπεδα υπηρεσιών. Οπλισμένες με αυτές τις νέες δυνατότητες, οι επιχειρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν την εξερεύνηση ενός ευρύτερου φάσματος εφαρμογών αιχμής και περιπτώσεων επαγγελματικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς αυτοοδηγούμενων οχημάτων. ρομποτική ακριβείας? υπηρεσίες επιθεώρησης και παράδοσης drone· και συστήματα ασφάλειας, ποιοτικού ελέγχου και προγνωστικής συντήρησης με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη.
Γιατί το 5G SA δεν έχει γίνει ήδη το βιομηχανικό πρότυπο; Επειδή η ανάπτυξη δικτύων SA περιλαμβάνει πολλαπλές ταυτόχρονες πρωτοβουλίες που απαιτούν στενό συντονισμό και ολοκλήρωση σε τεχνολογικούς, λειτουργικούς και οργανωτικούς τομείς. Το 5G SA περιλαμβάνει MNO που μεταφέρουν βασικά δίκτυα, ουσιαστικά τους «εγκεφάλους» του δικτύου, από μονολιθική υποδομή με επίκεντρο το υλικό σε νέες, ελαφριές, αρθρωτές, εικονικές και βασισμένες στο cloud αρχιτεκτονικές. Για να γίνει αυτό, τα υπάρχοντα δίκτυα—συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικά πολύπλοκων συστημάτων ενορχήστρωσης, λειτουργικής και επιχειρηματικής υποστήριξης καθώς και λειτουργιών δικτύου—θα πρέπει να αποσυντεθούν, να αναδιατυπωθούν και να ξαναγραφτούν σε λογισμικό που μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορα περιβάλλοντα νέφους με απόδοση επιπέδου φορέα. Επιπλέον, αυτά τα νέα βασικά συστήματα θα πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως με άλλα στοιχεία του δικτύου από άκρο σε άκρο, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων ραδιοπρόσβασης αιχμής, τα οποία υφίστανται το δικό τους μετασχηματισμό. Αυτόνομα δίκτυα 5G.
Αυτές οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν πολλές κρίσιμες στρατηγικές αποφάσεις που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το μελλοντικό κόστος λειτουργίας και κεφαλαίου. επιχειρηματικά, λειτουργικά και οργανωτικά μοντέλα· και πιθανή αύξηση εσόδων και κερδοφορία. Για παράδειγμα, ένα θέμα που συζητείται έντονα είναι αν οι MNO θα πρέπει να αναπτύξουν βασικά δίκτυα σε δημόσια σύννεφα ή να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν τη δική τους υποδομή cloud. Ενώ οι ιδιωτικές επιτόπιες αναπτύξεις παρέχουν στους MNO περισσότερο έλεγχο, συνήθως απαιτούν σημαντική αρχική επένδυση και είναι λιγότερο επεκτάσιμες. Τα δημόσια σύννεφα προσφέρουν μια έτοιμη κλιμακούμενη πλατφόρμα cloud, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν προκλήσεις για την ικανοποίηση των απαιτήσεων αξιοπιστίας και απορρήτου δεδομένων. Οι υβριδικές προσεγγίσεις μπορεί να είναι μια επιλογή, αλλά η διαχείριση περιβαλλόντων multicloud τείνει να είναι εξαιρετικά περίπλοκη.
Ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο για τους MNO μπορεί να περιλαμβάνει τη μετάβαση του εργατικού δυναμικού και των μεθόδων τους προς πιο επιχειρηματικές, ευέλικτες και προσανατολισμένες στο λογισμικό διαδικασίες που απαιτούνται για την αποτελεσματική λειτουργία των δικτύων 5G SA. Ο δυνητικά βαθύς αντίκτυπος αυτής της μετάβασης στους ρόλους και τις ευθύνες των εργαζομένων, την κουλτούρα και τη νοοτροπία και τους γενικούς τρόπους εργασίας δεν πρέπει να υποτιμάται.
Παρά τις δυσκολίες αυτές, η μετανάστευση στην SA φαίνεται αναπόφευκτη. Η εφαρμογή 5G SA είναι μέρος του 3GPP3 Οδικός χάρτης 5G, αλλά το πιο σημαντικό, οι MNO θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να ανταγωνιστούν εάν δεν το κάνουν. Τα ευδιάκριτα πλεονεκτήματα που μπορούν να αποκομίσουν οι MNO από το 5G SA έναντι των αρχιτεκτονικών NSA περιλαμβάνουν:
Μειωμένη πολυπλοκότητα και κόστος. Δεδομένου ότι η SA μπορεί να υποστηρίξει κίνηση από τεχνολογίες πολλαπλής πρόσβασης, μπορούν να συγκλίνουν αποτελεσματικά σταθερή και ασύρματη, φωνή και δεδομένα, καταναλωτή και επιχείρηση, ή 4G και 5G σε ένα μόνο δίκτυο, απλοποιώντας και μειώνοντας το κόστος λειτουργίας πολλαπλών δικτύων.
Ευελιξία και επεκτασιμότητα. Η φύση της SA που βασίζεται στο cloud προσφέρει στους MNO μεγαλύτερη ευελιξία για τον εντοπισμό και τη διαχείριση βασικών λειτουργιών δικτύου όπου χρειάζεται για να προσφέρουν μια εξαιρετική εμπειρία πελάτη, είτε στο cloud, σε πολλαπλά σύννεφα, στην άκρη του δικτύου, σε ιδιωτικό κέντρο δεδομένων ή σε κάποιο συνδυασμό . Τα δίκτυα SA είναι επίσης ευκολότερα στην κλίμακα, κάτι που είναι σημαντικό για την υποστήριξη της μελλοντικής ανάπτυξης εκατοντάδων ή και χιλιάδων ακραίων τοποθεσιών που προκύπτουν από την αυξανόμενη τάση προς τον κατανεμημένο (ακραίο) υπολογισμό.4
Ανταπόκριση στη ζήτηση. Πολλές από τις νέες δυνατότητες της 5G SA είναι δυνατές επειδή χρησιμοποιεί μια συνεπή, προγραμματιζόμενη πλατφόρμα (γνωστή ως αρχιτεκτονική βασισμένη σε υπηρεσίες) που επιτρέπει στους MNO να διαχειρίζονται απρόσκοπτα τις κατανεμημένες τοποθεσίες ως ένα ενιαίο ενοποιημένο δίκτυο. Αυτό επιτρέπει στα δίκτυα SA όχι μόνο να κλιμακώνονται αλλά και να γίνονται πιο ελαστικά για να ανταποκρίνονται στις αλλαγές στη ζήτηση χωρίς απαραίτητα να προσθέτουν περισσότερους ανθρώπους, υλικό ή κόστος. Με άλλα λόγια, η SA ουσιαστικά μετεγκαθιστά τα MNO από ένα κατ ‚αποκοπή κεφαλαιακό κεφάλαιο σε ένα πιο αναλυτικό μοντέλο δαπανών opex.5
Ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών. Η 5G SA μπορεί να επιταχύνει τους κύκλους παροχής υπηρεσιών και καινοτομίας λόγω του μοντέλου υπηρεσιών που βασίζεται σε λογισμικό καθώς και των ευέλικτων κύκλων συνεχούς καινοτομίας και συνεχούς ανάπτυξης. Τα MNO μπορούν επίσης πιο εύκολα να προσελκύσουν τρίτους προγραμματιστές για την εισαγωγή νέων λειτουργιών και δυνατοτήτων δικτύου. Μια πολλά υποσχόμενη ευκαιρία είναι η δημιουργία πιο προηγμένων εργαλείων αυτοματισμού που χρησιμοποιούν τεχνολογίες μεγάλων δεδομένων για τη μείωση του κόστους και της πολυπλοκότητας του δικτύου. Για παράδειγμα, οι νέες εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπουν στα δίκτυα SA να αυτοβελτιστοποιούν και να προσαρμόζουν τους πόρους ανάλογα με τη μεταβαλλόμενη ζήτηση ή τις περιβαλλοντικές συνθήκες.6 Περαιτέρω καινοτομίες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα, επιτρέποντας τελικά την εκπλήρωση, την παροχή και τη διασφάλιση υπηρεσιών κλειστού βρόχου, μηδενικής επαφής.
Νέες ευκαιρίες εσόδων. Για παράδειγμα, πολλοί βλέπουν τον τεμαχισμό του δικτύου ως μια βασική ευκαιρία για τους MNO να επεκτείνουν τη διευθυνσιοδοτήσιμη αγορά τους. Με τον τεμαχισμό δικτύου, οι MNO μπορούν να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν πολλαπλά διακριτά εικονικά δίκτυα στην ίδια υποδομή και να διαμορφώσουν κάθε slice ώστε να υποστηρίζει διαφορετικές απαιτήσεις επιπέδου υπηρεσιών για συγκεκριμένες εφαρμογές πελατών.7 Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τους φορείς εκμετάλλευσης να απομακρυνθούν από την πώληση απλών λύσεων συνδεσιμότητας και να προσφέρουν πιο προηγμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως ιδιωτικά δίκτυα, διαχειριζόμενες λειτουργίες δικτύου και προσαρμοσμένες λύσεις απορρήτου και ασφάλειας. Οι MNO μπορούν επίσης να επιλέξουν να ανοίξουν την πλατφόρμα SA τους σε τρίτους προγραμματιστές (παρόμοιο με αυτό που κάνουν οι πάροχοι cloud), προωθώντας έτσι την ανάπτυξη πιθανών νέων εφαρμογών.
Πηγή: deloitte.com