Η ανάγκη να γίνει ένας οργανισμός δεδομένων επόμενης γενιάς – και να αφήσουμε πίσω τα σιλό

Η ανάγκη να γίνει ένας οργανισμός δεδομένων επόμενης γενιάς – και να αφήσουμε πίσω τα σιλό

November 27, 2022 0 Von admin

Τα δεδομένα ήταν πάντα εκεί. Ακριβώς στις αρχές του περασμένου αιώνα, οργανισμοί της εποχής εξακολουθούσαν να εκτελούν τις δραστηριότητές τους χρησιμοποιώντας ημερολόγια, χαρτιά και φύλλα λογαριασμών που σχεδιάζονταν με το χέρι. Ήταν ακόμα δεδομένα, αλλά ήταν κυρίως στατικά, συχνά διπλότυπα ή ανακριβή, δύσκολα στην αναζήτηση και προσβάσιμα μόνο σε λίγα άτομα.

Μετά τη δεύτερη και τρίτη βιομηχανική επανάσταση και την άφιξη του υπολογιστή, τα πράγματα άλλαξαν τελικά. Τα υπολογιστικά φύλλα λογισμικού έγιναν πανταχού παρόντα και οι αποκλειστικές βάσεις δεδομένων αναπτύχθηκαν από την εποχή του mainframe και βρήκαν το δρόμο τους στις μηχανές μας πριν προχωρήσουν στη συνέχεια στον Ιστό και στο cloud.

Έτσι, γύρω στην αλλαγή της προηγούμενης χιλιετίας, τα πράγματα άλλαξαν… αλλά αυτή ήταν ακόμα μια εποχή σχετικά αργής ευφυΐας δεδομένων. Μετάβαση δύο δεκαετίες στο σήμερα και μια νέα εποχή διαχείρισης δεδομένων είναι μπροστά μας.

Η εποχή των δεδομένων επόμενης γενιάς

Αυτή είναι, αν θέλετε, η ώρα των δεδομένων επόμενης γενιάς. Δεν πρόκειται μόνο για υπολογιστικά φύλλα και βάσεις δεδομένων (υπάρχουν ακόμα, προφανώς), πρόκειται για τη μετάβαση σε υψηλότερο επίπεδο προγνωστικής νοημοσύνης, την ικανότητα εργασίας με μια πιο ευέλικτη δομή διαδικασίας και την ευκαιρία πρόσβασης σε πιο προηγμένα εργαλεία διαχείρισης δεδομένων.

Σε αυτήν την εποχή δεδομένων επόμενης γενιάς, δεν διατηρούμε πλέον δεδομένα κλειδωμένα σε σιλό τμημάτων, λειτουργικά αποθετήρια ή άλλα οργανωτικά αρχεία. Προχωράμε σε μια εποχή που οι χρήστες, βάσει εγκεκριμένων και κατάλληλων διαδικασιών πρόσβασης πολιτικής, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση αυτοεξυπηρέτησης στα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Οι οργανισμοί δεδομένων επόμενης γενιάς είναι σε θέση να ικανοποιούν επιχειρηματικά αιτήματα για νέα σύνολα δεδομένων on-the-fly, επειδή έχουν χρησιμοποιήσει εργαλεία διαχείρισης δεδομένων επόμενης γενιάς για να οργανώσουν, να ενορχηστρώσουν και να συντονίσουν αυτές τις ενέργειες. Υπάρχουν ακόμα προκλήσεις και γνωρίζουμε ότι οι κανονισμοί διακυβέρνησης δεδομένων, ασφάλειας και συμμόρφωσης θα συνεχίσουν να έχουν αποτέλεσμα, αλλά οι οργανισμοί δεδομένων επόμενης γενιάς γνωρίζουν ότι αυτό είναι έτσι… και έτσι, κατά συνέπεια, έχουν θέσει τα κατάλληλα εργαλεία για τη διαχείριση αυτών των εργασιών αυτόματα, αυτόνομα και έξυπνα.

Η πραγματικότητα των σύγχρονων δεδομένων

Μέσα στα σύγχρονα επιχειρηματικά συστήματα, η πραγματική «αξία» των ίδιων των δεδομένων συνεχίζει να αυξάνεται. Αναπτύσσονται περισσότερες εφαρμογές που αντλούν τη νοημοσύνη τους από μια ευρύτερη ποικιλία πηγών δεδομένων και ο ίδιος ο όγκος της απορρόφησης δεδομένων αυξάνεται επίσης (σε ορισμένες περιπτώσεις εκθετικά). Αυτό αποτελεί πρόκληση για τον οργανισμό δεδομένων επόμενης γενιάς, καθώς προσπαθεί να προσφέρει επίμονη ζήτηση για δεδομένα αυτοεξυπηρέτησης σε κάθε χρήστη. Απαιτείται μια πλατφόρμα δεδομένων σχεδιασμένη με ακρίβεια για να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις.

Αυτές οι «πραγματικότητες δεδομένων» θα πρέπει να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πού βαδίζουμε. Τα δεδομένα διανέμονται ευρύτερα, ρυθμίζονται πιο αυστηρά, πιο περίπλοκα στη μορφή τους και υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη πρόσβασης σε αυτά να παρέχεται σε πραγματικό χρόνο. Όλα αυτά συμβαίνουν ενόψει των αόριστων ελέγχων ποιότητας δεδομένων και της έλλειψης πλήρως ικανών δεξιοτήτων διαχείρισης δεδομένων. Και πάλι, απαιτείται μια πλατφόρμα δεδομένων σχεδιασμένη με ακρίβεια για να απαντηθούν αυτές οι προκλήσεις.

Ο οργανισμός δεδομένων επόμενης γενιάς θα πρέπει να εξετάσει αυτές τις πραγματικότητες και να αγκαλιάσει τη σημερινή τοπολογία κατανεμημένων δεδομένων αντί να προσπαθήσει να εφαρμόσει παραδοσιακά παραδείγματα συγκέντρωσης δεδομένων. Δεν πρόκειται για rip and αντικατάσταση (κάτι που σπάνια θα έπρεπε να ισχύει στην τεχνολογία, αν ποτέ). Αντίθετα, οι οργανισμοί θα πρέπει να επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα με τα οποία λειτουργούν επί του παρόντος και να κλιμακωθούν προς τα πάνω σε πιο έξυπνα καθορισμένες από λογισμικό μεθόδους ελέγχου που ανοίγουν την πόρτα σε πιο ευέλικτες μεθόδους εργασίας. Για άλλη μια φορά, απαιτείται μια πλατφόρμα δεδομένων σχεδιασμένη με ακρίβεια.

Μόλις οι εταιρείες καταλάβουν ότι το ταξίδι για να γίνουν ένας πλήρης οργανισμός δεδομένων επόμενης γενιάς δεν είναι μια προσπάθεια αντικατάστασης, μπορούν να γίνουν πιο στρατηγικές όσον αφορά το πώς θα προχωρήσουν. Για να χρησιμοποιήσω έναν παλιό όρο, μην βράζετε τον ωκεανό. Στοχεύστε μία εφαρμογή ή μία ροή εργασιών ή ένα σύνολο δεδομένων (τα οποία θα μπορούσαν να είναι όλα μία ενιαία οντότητα ή ξεχωριστά) και αρχίστε να εφαρμόζετε σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης δεδομένων. Ταυτόχρονα, διατηρήστε τον πυρήνα της επιχείρησης να λειτουργεί ομαλά σε αυτό που θα μπορούσατε να ονομάσετε λειτουργία #1, καθώς το βελτιώνετε με μια λειτουργία #2 πιο προσανατολισμένη στην εξερεύνηση.

Ένα μάτι για την AI

Η βοήθεια στην επιτάχυνση της οργάνωσης δεδομένων επόμενης γενιάς είναι ένα νέο κανάλι νοημοσύνης διαχείρισης δεδομένων. Οι ενσωματωμένες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης (AI) και μηχανικής μάθησης (ML) ενισχύουν τους υπάρχοντες επαγγελματίες διαχείρισης δεδομένων για να μειώσουν τον φόρτο εργασίας αυτοματοποιώντας τις μη αυτόματες διαδικασίες όπως η ανακάλυψη και αντιστοίχιση δεδομένων, ο σχεδιασμός μοντέλων και η βελτιστοποίηση ερωτημάτων.

Ο οργανισμός δεδομένων επόμενης γενιάς μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει εργαλεία βασισμένα σε ρόλους για να επεκτείνει τη δεξαμενή ατόμων με δυνατότητα διαχείρισης δεδομένων. Στη συνέχεια, είναι σε θέση να εμπλέξει ειδικούς επιχειρηματικού τομέα για τη βελτίωση της ποιότητας και της συνάφειας των δεδομένων σε όλη την επιχείρηση. Η χρήση μιας ενοποιημένης σουίτας διαχείρισης δεδομένων για τη διαχείριση αυτών των διαδικασιών είναι ένας πιο έξυπνος τρόπος εφαρμογής περισσότερης ευφυΐας στην επιχείρηση.

Αν και έχουν θέση, η επιλογή επόμενης γενιάς είναι να επικεντρωθεί σε μια ενοποιημένη σουίτα διαχείρισης δεδομένων αντί να υιοθετήσει οποιαδήποτε ξεχωριστή εφαρμογή για διαχείριση μεταδεδομένων, MDM, διακυβέρνηση δεδομένων, εργασίες καταλόγου δεδομένων, μοντελοποίηση δεδομένων, ασφάλεια δεδομένων και ενοποίηση δεδομένων. Αν και αυτά τα μεμονωμένα εργαλεία μπορεί να είναι τα καλύτερα στην κατηγορία τους, αποτυγχάνουν να προσφέρουν την ολιστική ευφυΐα από άκρο σε άκρο που χρειάζεται ο καθαρόαιμος οργανισμός δεδομένων επόμενης γενιάς για τις επόμενες μέρες.

Ακριβώς όπως θα έκαναν οι πρώτοι καταναλωτές δεδομένων των αρχών του 20ου αιώνα με τα ημερολόγια και τα φύλλα λογαριασμών τους, υπάρχει μεγάλη άνεση στο να γνωρίζετε πού βρίσκεται η επιχείρησή σας οικονομικά και λειτουργικά. Η διαφορά τώρα θα ήταν απίστευτα προοδευτική για εκείνους τους πρώτους λογιστές που εργάζονταν στο χαρτί υπό το φως των κεριών. Αλλά ακόμη και οι οργανισμοί δεδομένων επόμενης γενιάς γνωρίζουν την ιστορία τους, γι‘ αυτό ακονίστε το μολύβι σας και να είστε ευγνώμονες για το σήμερα.

Ενδιαφέρεστε να ακούσετε τους ηγέτες του κλάδου να συζητούν θέματα όπως αυτό και να μοιράζονται τις περιπτώσεις χρήσης τους; Παρακολουθήστε τη συστεγαζόμενη IoT Tech Expo, Έκθεση Blockchain, AI & Big Data Expo, Cyber ​​Security & Cloud Expo και 5G Expo World Series με επερχόμενες εκδηλώσεις στη Silicon Valley, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ και εξερευνήστε το μέλλον της επιχειρηματικής τεχνολογίας.