Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για το πρώτο μέγα λιμάνι μεταφόρτωσης της Ινδίας στα νησιά Nicobar τον Ιανουάριο

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για το πρώτο μέγα λιμάνι μεταφόρτωσης της Ινδίας στα νησιά Nicobar τον Ιανουάριο

Januar 16, 2023 0 Von admin

ΚΟΛΚΑΤΑ: Λιμάνι Syama Prasad Mookherjee, Καλκούτα είπε ο ένας Εκδήλωση Ενδιαφέροντος (EoI) για το πρώτο μέγα λιμάνι μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων της χώρας στο Galathea Bay σε Μεγάλα Νησιά Νικομπάρ αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Δεν υπάρχει μεγάλο λιμάνι μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων στην Ινδία και όλο το διεθνές φορτίο εμπορευματοκιβωτίων πρέπει να μεταβεί στο Κολόμπο, τη Σιγκαπούρη και το Port Klang στη Μαλαισία.

„Αυτό το λιμάνι των 17.000 ₹ θα βοηθήσει στη μεταφόρτωση φορτίου από ολόκληρη την ανατολική ακτή της Ινδίας καθώς και από το Μπαγκλαντές και τη Μιανμάρ.“ PL Haranadh, Πρόεδρος του Syama Prasad Mookherjee Port, Καλκούτα (SMPK), παλαιότερα Port Trust της Καλκούταείπε εδώ.

Υπουργός Επικρατείας Λιμένων και Ναυτιλίας της Ένωσης Shri Shantanu Thakur επισκέφθηκε πρόσφατα το Andaman και το νησί Nicobar για να κάνει προεπισκόπηση των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων που έχουν προγραμματιστεί για τους κατοίκους του νησιού με υποδομές που σχετίζονται με το λιμάνι.

Ο PL Haranadh είπε: «Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα λιμάνι μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων στο νοτιότερο άκρο των νησιών Andaman και Nicobar στον κόλπο Galathea. Η SMPK θα διαθέσει EoI από ενδιαφερόμενους επενδυτές έως τα τέλη Ιανουαρίου.» Το λιμάνι μεταφόρτωσης θα επέτρεπε στα μεγάλα πλοία να αγκυροβολήσουν και να αυξήσουν το μερίδιο της Ινδίας στο θαλάσσιο εμπόριο, να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες εργασίας και να εξοικονομήσουν πολλά forex, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Το EoI θα μας βοηθήσει να ζητήσουμε τα σχόλιά τους από διεθνείς λιμενικούς φορείς, μεγάλες εταιρείες ναυτιλιακών υπηρεσιών και ναυτιλιακές εταιρείες. Μετά από αυτή τη διαδικασία, θα ετοιμαστεί μια λεπτομερής Αναλυτική αναφορά Έργου για το έργο για την αναζήτηση προσφορών», είπε ο PL Haranadh στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση των ενδιαφερομένων.

Ο Αντιπρόεδρος του SMPK AK Mehra είπε ότι ένα προσχέδιο έργου στάλθηκε στο Κέντρο για έγκριση και μόλις έρθει, το EoI θα κυκλοφορήσει.

Σε πρώτη φάση, το μήκος του λιμενοβραχίονα θα είναι 1,6 χιλιόμετρα και θα έχει χωρητικότητα 4,3 εκατομμύρια TeUs (ισοδύναμο τόνου) εμπορευματοκιβώτια. Αργότερα, θα αυξηθεί στα 16 εκατομμύρια TeU με την πάροδο των ετών.

Η Ινδία έχει έναν διεθνή τερματικό σταθμό μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων στο Κότσι στην Κεράλα, αλλά δεν έχει απογειωθεί όπως αναμενόταν, είπε ο Mehra προσθέτοντας ότι η κλίμακα του είναι πολύ χαμηλότερη από το προτεινόμενο λιμάνι στα νησιά Νικομπάρ.

Ερωτηθείς εάν η SMPK θα είναι ο φορέας εκτέλεσης του έργου, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τώρα ζητήθηκε από το λιμάνι να επιπλεύσει το EoI, να ετοιμάσει μια λεπτομερή έκθεση έργου και να αναζητήσει αιτήματα για προτάσεις.

Το φυσικό βάθος που διατίθεται στον κόλπο Galathea θα είναι 20 μέτρα. Θα προσφέρει δύο γεωγραφικά πλεονεκτήματα – εγγύτητα στην πολυσύχναστη διεθνή ναυτιλιακή διαδρομή Ανατολής-Δύσης που μπορεί να διευκολύνει μικρότερες διελεύσεις και μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας, μαζί με βαθιά φυσικά βάθη που μπορούν να φιλοξενήσουν την τελευταία γενιά μεγάλων πλοίων.

Το φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης για τα Great Nicobar Islands από NITI Aayogπου περιλαμβάνει ένα αεροδρόμιο, ένα λιμάνι, ένα σύστημα ταχείας μεταφοράς και ένα εμπορικό συγκρότημα, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί συνολική επένδυση 40.000 ₹ crore, είπε ο Haranadh.

Ο κόλπος Galathea βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ινδικής επικράτειας και είναι το μέρος φωλιάσματος των Leatherbacks, των μεγαλύτερων θαλάσσιων χελωνών του κόσμου, στις ακτές του.

Σύμφωνα με αναφορές, τον Ιανουάριο του 2021, το National Board for Wildlife (NBWL), δηλώνει ολόκληρο το καταφύγιο άγριας ζωής του Κόλπου Galathea για την άρση των περιβαλλοντικών εμποδίων για την κατασκευή ενός λιμανιού μεταφόρτωσης.

Εν τω μεταξύ, ο Thakur είπε ότι έργα στο SMPK αξίας 900 ₹ crore βρίσκονται υπό υλοποίηση και άλλα αξίας άλλα 3.300 ₹ crore βρίσκονται στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού.

Μέχρι το 2025, η χωρητικότητα του λιμανιού της Καλκούτα θα αυξηθεί στους 110 εκατομμύρια τόνους από 87 εκατομμύρια τόνους που είναι σήμερα.

Το πολυτροπικό τερματικό Haldia υλοποιείται από την Αρχή εσωτερικών πλωτών οδών της Ινδίας θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή. Θα ενισχύσει τη μετακίνηση φορτίου μέσω εσωτερικών πλωτών οδών προς τη βορειοανατολική περιοχή και το Μπαγκλαντές από το λιμάνι Haldia που είναι υπό SMPK.