ΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ – ΜΕΡΟΣ 2

ΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ – ΜΕΡΟΣ 2

März 16, 2023 0 Von admin

Στο δεύτερο από τα τρία ιστολόγια που εξερευνούν την προσωπική επιτυχία, ο Rhys Madoc εξετάζει τη σημασία των άυλων δεξιοτήτων.

BLOG

Από τον Rhys Madoc, CEO, UHY International

Φεβρουάριος 2023

Αν κάποιος σας ζητούσε να περιγράψετε τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να κάνετε τη δουλειά σας, τι θα λέγατε;

Πολλοί από εμάς πιθανότατα θα μιλούσαμε πρώτα για τις «σκληρές» δεξιότητες (γνωστές και ως βασικές δεξιότητες) που απαιτούν οι δουλειές μας, είτε πρόκειται για εις βάθος γνώση γύρω από τη φορολογία, τον έλεγχο ή την πληροφορική, είτε την ικανότητα να γράψουμε ένα σχέδιο ή να αναλύσουμε ένα σύνολο φιγούρες. Οι σκληρές δεξιότητες είναι οι τεχνικές επάρκειες και οι ειδικές γνώσεις που περιμένουν οι πελάτες μας. Δεν θα πάτε μακριά ως λογιστής χωρίς τεχνική γνώση των λογιστικών κανόνων και προτύπων.

Μπορεί να σταματήσεις εκεί, αλλά αυτό θα ήταν μόνο η μισή ιστορία. Όλοι χρησιμοποιούμε ένα σύνολο πιο άυλων δεξιοτήτων και στην καθημερινή μας επαγγελματική ζωή. Αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ότι αυτές οι δεξιότητες, γνωστές και ως δεξιότητες ήπιες δεξιότητες ή δεξιότητες δύναμης, είναι εξίσου σημαντικές με τις τεχνικές.

Στην πραγματικότητα, η ισορροπία μεταξύ σκληρών και μαλακών δεξιοτήτων –κάποτε σταθμίστηκε σταθερά υπέρ της τεχνικής ικανότητας– μετατοπίζεται προς τη διαπροσωπική πλευρά. Είναι μια σημαντική αλλαγή, μια αλλαγή που μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε έναν καλό υπάλληλο και έναν εξαιρετικό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ SOFT SKILLS;

Οι όροι soft or power skills περιγράφουν μια σειρά νοοτροπιών και συμπεριφορών που μπορούν να εξυψώσουν τις ικανότητές μας πέρα ​​από την τεχνική ικανότητα και σε πολύ πιο στρογγυλεμένες, αποτελεσματικές επιδόσεις.

Όπως είπε πρόσφατα στο BBC ο Eric Frazer, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale1αυτό που πραγματικά σημαίνει soft skills είναι δεξιότητες ανθρώπων.

«Μερικά παραδείγματα νοοτροπίας ήπιων δεξιοτήτων μπορεί να είναι κάποιος που μαθαίνει συνεχώς ή κάποιος που είναι εξαιρετικά ανθεκτικός», είπε. «Πολλές συμπεριφορές – κριτική σκέψη, ενεργητική ακρόαση, ευφάνταστη επίλυση προβλημάτων για να αναφέρουμε μερικές – είναι ήπιες δεξιότητες».

Έρευνα από το LinkedIn2 διαπίστωσε ότι οι δεξιότητες των ανθρώπων –οι δεξιότητες με τις οποίες αλληλεπιδρούμε και ενθαρρύνουμε τα καλύτερα από τους άλλους– έχουν μεγάλη ζήτηση και ότι οι τέσσερις πιο απαιτούμενες δεξιότητες είναι η ηγεσία, η επικοινωνία, η συνεργασία και η διαχείριση χρόνου.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΥΛΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΑΣ

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τη σημασία αυτών των δεξιοτήτων. Η κατανόηση της φορολογικής κατάστασης ενός πελάτη είναι απαραίτητη. Να είστε σε θέση να μεταδώσετε τις γνώσεις σας στα άτομα που πρέπει να γνωρίζουν – με σαφή, συνοπτικό, διορατικό και ακόμη και στοχαστικό τρόπο – εξίσου.

Όλο και περισσότερο, η επιτυχημένη επιχείρηση βασίζεται στη συνεργασία ομάδων και όχι στην εργασία των ατόμων, επομένως η γνώση του τρόπου συνεργασίας και ανάθεσης είναι απαραίτητη.

Οι ηγέτες δεν μπορούν πλέον να περιμένουν να εμπνεύσουν τους υπαλλήλους δίνοντας διαλέξεις ή κοροϊδεύοντας από ψηλά. Στην αγορά ενός υποψηφίου, όπου οι ανοιχτές θέσεις υπερτερούν των προσόντων, οι επιτυχημένοι ηγέτες θα είναι πειστικοί, εμπνευσμένοι και ανοιχτόμυαλοι. Οι δεξιότητές τους στους ανθρώπους πρέπει να είναι απαράμιλλες.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Μια επιτυχημένη καριέρα απαιτεί ένα συνδυασμό σκληρών και μαλακών δεξιοτήτων, τεχνικής ικανότητας και πιο άυλων, ανθρώπινων ικανοτήτων.

Σε μεγάλο βαθμό, οι τεχνικές δεξιότητες μπορούν να διδαχθούν, υποθέτοντας ένα βασικό επίπεδο εκπαίδευσης και ικανότητας. Αλλά οι πιο ήπιες δεξιότητες είναι τουλάχιστον εν μέρει έμφυτες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες στρατηγικές πρόσληψης δίνουν πλέον προτεραιότητα στον εντοπισμό ικανών γενικών τεχνικών έναντι περιορισμένων τεχνικών. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε κάποιον να χρησιμοποιεί μια νέα πλατφόρμα λογισμικού λογιστικής. Είναι λιγότερο απλό να τους διδάξετε ηγετικές δεξιότητες ή τον καλύτερο τρόπο επικοινωνίας δύσκολων πληροφοριών.

Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο. Μερικοί υποψήφιοι βοηθούν τους εαυτούς τους, παρακολουθώντας μαθήματα δεξιοτήτων, όπως η δημόσια ομιλία ή η απομακρυσμένη διαχείριση ομάδας. Οι οργανισμοί που δίνουν μεγάλη αξία στην επικοινωνία και τη δημιουργία ομάδας προσφέρουν εκπαίδευση και ανάπτυξη στις πιο ήπιες δεξιότητες που εκτιμούν όλο και περισσότερο οι πελάτες, παράλληλα με τις ευκαιρίες τεχνικής μάθησης. Έχουμε πραγματοποιήσει μια σειρά εκπαιδευτικών δεξιοτήτων soft/power για εταιρείες μέλη του UHY εδώ και πολλά χρόνια.

Οι λογιστές πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτές τις ευκαιρίες, γιατί εργαζόμαστε σε ένα επάγγελμα που ήδη γίνεται μάρτυρας της καταπάτησης του αυτοματισμού. Οι τεχνικές εργασίες εισαγωγικού επιπέδου εκτελούνται τακτικά από αλγόριθμους που βασίζονται σε AI. Καθώς η τεχνολογία προχωρά, περισσότερες από τις τεχνικές δεξιότητες που χρησιμοποιούμε καθημερινά θα καταστούν είτε παρωχημένες είτε μικρότερης σημασίας.

Αντίθετα, όσοι έχουν πολύ ανεπτυγμένες μαλακές δεξιότητες είναι ήδη στο μπροστινό πόδι. Η κριτική ανάλυση, η δημιουργική επίλυση προβλημάτων και οι δεξιότητες επικοινωνίας θα έχουν μεγάλη ζήτηση καθώς οι λογιστές μετατρέπονται από τεχνικούς back office σε συμβούλους front office. Οι τεχνικές δεξιότητες θα χρειάζονται πάντα – αλλά γίνονται δεδομένες. Είναι οι μαλακές ή δυνατές δεξιότητες που θα μας ξεχωρίσουν από το πλήθος.

 


Ευχαριστίες.
1https://www.bbc.com/worklife/article/20220727-soft-skills-the-intangible-qualities-companies-crave
2https://www.forbes.com/sites/nazbeheshti/2018/09/24/are-hard-skills-or-soft-skills-more-important-to-be-an-effective-leader/?sh=6a23b6822eb3

Εικόνες:
1 – Ηγέτης; Φωτογραφία από fauxels
2 – Συνεργασία; ΠHoto με fauxel
3 – Γυναίκες στο γραφείο; Φωτογραφία: Christina Morillo

The post ΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ – ΜΕΡΟΣ 2 εμφανίστηκε πρώτα στο UHY International.