Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την τεχνολογία παλαιού τύπου: Ακολουθούν τέσσερις τρόποι για να την προσεγγίσετε

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την τεχνολογία παλαιού τύπου: Ακολουθούν τέσσερις τρόποι για να την προσεγγίσετε

Dezember 1, 2022 0 Von admin

Συνήθως, η λέξη «κληρονομιά» προκαλεί συναισθήματα παράδοσης, υπερηφάνειας και επιτεύγματος. Αλλά όταν πρόκειται για τον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο, δεν είναι τόσο απλό. Η παλαιού τύπου τεχνολογία — συστήματα υπολογιστών και λογισμικό από προηγούμενη εποχή που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται — παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις για τις εταιρείες.

Καθώς οι τεχνολογίες και οι αγορές εξελίσσονται, οι CIO δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ενσωματώσουν νέα και παλιά τεχνολογία, ωστόσο η τεχνολογία παλαιού τύπου παραμένει για διάφορους λόγους. Πολλές επιχειρήσεις προσυπογράφουν μια γραμμή σκέψης «μην διορθώνεις ό,τι δεν έχει σπάσει». Άλλοι φοβούνται την πολυπλοκότητα και το κόστος της αναβάθμισης σε πιο μοντέρνα προσφορά, καθώς αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μετάβαση μεταξύ αρχιτεκτονικών (π.χ. από μια παλαιού τύπου μονολιθική αρχιτεκτονική σε μια που βασίζεται σε μικροϋπηρεσίες).

Το αποτέλεσμα είναι ότι ορισμένα από τα πιο κρίσιμα συστήματά μας σε κλάδους όπως τα ταξίδια, οι τραπεζικές συναλλαγές, οι μεσιτείες, ακόμη και το λιανικό εμπόριο, λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με παλαιού τύπου τεχνολογία. Εάν τα παλιά συστήματα δεν ενημερωθούν, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν πραγματική βλάβη.

Η παλαιού τύπου τεχνολογία αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια όταν αναγκάζεται να λειτουργεί υπό τους σύγχρονους περιορισμούς. Για παράδειγμα, Βρέθηκε λογισμικό CAST ότι περισσότερες από τις μισές ομάδες IT χρησιμοποιούν σύνθετη τεχνολογία παλαιού τύπου στο 25% των εφαρμογών τους. Ομοίως, σχεδόν 800 αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιήστε το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων Amadeus για να επεξεργαστείτε τις κρατήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ταξιδιωτών κάθε χρόνο. Ωστόσο, το Amadeus περιείχε μια ευπάθεια που θα μπορούσε εύκολα να δώσει στους χάκερ πρόσβαση στα δεδομένα κράτησης πτήσεων καθώς και στα προσωπικά στοιχεία.

Μέρος του προβλήματος ήταν ότι το σύστημα παλαιού τύπου λειτουργούσε εκτός του αρχικού του σχεδιασμού. Παρατηρήθηκε TechCrunch ότι «αυτά τα απαρχαιωμένα και αρχαϊκά συστήματα καταγραφής επιβατών που απαιτούνται για την κοινή χρήση των δεδομένων των ταξιδιωτών διεθνώς δεν εξέτασαν ποτέ την ασφάλεια στην κλίμακα που απαιτείται σήμερα».

Όταν τα παλαιού τύπου συστήματα λειτουργούν εκτός του αρχικού τους σχεδίου, γίνονται επιρρεπή σε παραβιάσεις ασφάλειας και άλλα ζητήματα που οι σχεδιαστές τους δεν μπορούσαν να προβλέψουν. Δεδομένης της σοβαρότητας ορισμένων από τα προβλήματα που είναι εγγενή στην τεχνολογία παλαιού τύπου, το κόστος και η πολυπλοκότητα του εκσυγχρονισμού μπορεί να είναι απαραίτητα κακά για να ευδοκιμήσει μια επιχείρηση στη σημερινή αγορά.

Τα προβλήματα που ενυπάρχουν στα παλαιού τύπου συστήματα

Τα παλαιού τύπου συστήματα συνοδεύονται από πολλά ζητήματα. Ορισμένα παλαιού τύπου συστήματα δεν υποστηρίζονται πλέον πλήρως και άλλα δεν υποστηρίζονται πλέον καθόλου, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες που προσκολλώνται σε αυτά πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση των προγραμματιστών και του προσωπικού πληροφορικής τους ώστε να συνεργάζονται, να επιδιορθώνουν, ακόμη και να τροποποιούν τα συστήματα. Ορισμένο λογισμικό παλαιού τύπου απαιτεί επίσης παλαιότερο υλικό και αυτό παρουσιάζει τα δικά του προβλήματα. Η προμήθεια του υλικού μπορεί να είναι δύσκολη και πολύ ακριβή η συντήρηση ή η αντικατάστασή του. Μπορεί επίσης να είναι επιρρεπής σε πιθανές διακοπές λειτουργίας, όπως όταν μια βλάβη δρομολογητή καθυστέρησε εκατοντάδες χιλιάδες πτήσεις της Southwest Airlines το 2016. κατέληξε η Wall Street Journal ότι «οι δυσλειτουργίες που μπορούν να καθηλώσουν εκατοντάδες πτήσεις γίνονται ρουτίνα καθώς οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ μάχονται με την τεράστια, γερασμένη τεχνολογία πληροφοριών που τις κρατά ψηλά».

Οι διακοπές είναι μια προβληματική παρενέργεια των παλαιών συστημάτων, επειδή οι διακοπές υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τη φήμη μιας επωνυμίας. Όταν το αεροδρόμιο Orly του Παρισιού ανέστειλε τις πτήσεις για περισσότερα

περισσότερο από μισή ώρα, λόγω διακοπής λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης δεδομένων καιρού το 2015, ήταν ντροπιασμένο να αποκαλυφθεί ότι το σύστημα λειτουργούσε σε Windows NT 3.1 (το οποίο είχε καταστεί απαρχαιωμένο το 2001).

Ωστόσο, τα παλιά λειτουργικά συστήματα και το υλικό δεν είναι ο μόνος λόγος για παλαιού τύπου διακοπές τεχνολογίας. Ορισμένες διακοπές οφείλονται στην τάση του παλαιού λογισμικού να χρησιμοποιεί μονολιθική αρχιτεκτονική, που σημαίνει ότι η λογική του backend και το επίπεδο παρουσίασης συνδέονται μεταξύ τους. Οι μονολιθικές στοίβες μπορούν να κλιμακωθούν μόνο κατακόρυφα (δηλαδή, αυξάνοντας την ταχύτητα της CPU ή τη μνήμη του μηχανήματος στο οποίο εκτελείται το λογισμικό), ενώ οι σύγχρονες αρχιτεκτονικές που βασίζονται σε microservice μπορούν να κλιμακωθούν οριζόντια (δηλαδή, προσθέτοντας περισσότερους διακομιστές). Υπάρχει ένα όριο στην κατακόρυφη κλιμάκωση (τελικά δεν μπορείτε πλέον να αγοράσετε ένα πιο γρήγορο μηχάνημα), ενώ με την οριζόντια μπορείτε, θεωρητικά, απλώς να συνεχίσετε να προσθέτετε μηχανές. Ως αποτέλεσμα, οι μονολιθικές αρχιτεκτονικές δεν μπορούν επίσης να κλιμακωθούν, επομένως οποιαδήποτε πίεση στο σύστημα – από υψηλή επισκεψιμότητα διακομιστή έως απόπειρες παραβίασης – μπορεί να διαταράξει ολόκληρη τη στοίβα, με αποτέλεσμα διακοπές λειτουργίας.

Εκτός από την καταστροφή της φήμης της επωνυμίας, οι διακοπές λειτουργίας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες εσόδων. Το 2018, οι διακοπές σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου ταλαιπώρησαν μεγάλους λιανοπωλητές όπως τα Best Buy, Lowe’s και Amazon τις μεγάλες ημέρες αγορών με έκπτωση (Black Friday, Cyber ​​Monday και Prime Day). Ο χρόνος διακοπής λειτουργίας του ιστότοπου της Amazon για μία ώρα την Prime Day, για παράδειγμα, μπορεί να κοστίσει στην εταιρεία πωλήσεις έως και 100 εκατομμύρια δολάρια. Αν και αυτές οι συγκεκριμένες διακοπές ήταν πιθανό να οφείλονται σε μια σειρά από άλλους άσχετους παράγοντες, τα παλαιού τύπου συστήματα είναι συχνά ένα πρόβλημα για τους μεγάλους λιανοπωλητές. Walmart Canada αναβαθμίστηκε σε αρχιτεκτονική microservices το 2015 προκειμένου να κλιμακωθεί και να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας μετά από δύο συνεχόμενες διακοπές λειτουργίας κατά τη διάρκεια της Black Friday και της Cyber ​​Monday. Έκτοτε, ο ιστότοπος δεν παρουσίασε διακοπές εκείνες τις ημέρες αγορών.

Η παλαιού τύπου τεχνολογία έχει επίσης το μειονέκτημα ότι είναι λιγότερο ευέλικτη από τις σύγχρονες λύσεις, οι οποίες μπορούν πιο εύκολα να προσαρμόσουν και να περιστρέφουν τις λειτουργίες για να εκμεταλλευτούν τις αναδυόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Στα μονολιθικά συστήματα, οι ενημερώσεις κώδικα έχουν συχνά ανεπιθύμητες επιπτώσεις σε άλλα μέρη του κώδικα. Σε μια αρχιτεκτονική microservice, έχετε μικρότερα και πιο εύκολα μεταβαλλόμενα κομμάτια κώδικα για ενημέρωση και επανάληψη. Η Home Depot, η ASOS, η Walmart Canada και πολλοί άλλοι έμποροι λιανικής αντιμετώπισαν προβλήματα με την κλιμάκωση και την επανάληψη σε μια μονολιθική στοίβα.

Επειδή οι πωλητές συχνά περιορίζουν ή σταματούν την υποστήριξη της παλιάς τεχνολογίας τους, δεν συνεχίζουν να ενσωματώνουν συνήθη πλέον πρότυπα πρακτικής, όπως API ή/και νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με πελάτες, όπως δυνατότητες φωνητικής αλληλεπίδρασης. Αντίθετα, αυτή η εργασία επαφίεται στην ομάδα ανάπτυξης του χρήστη. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την ευελιξία μιας εταιρείας, καθώς πρέπει συνεχώς να αναπτύσσει και να αντιμετωπίζει νέο κώδικα και να διορθώνει τα σφάλματα που βρίσκουν οι πελάτες της.

Τέσσερις τρόποι αντιμετώπισης των παλαιών συστημάτων

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις ανησυχίες, είναι φυσικό να αναρωτηθούμε πώς οι CIO μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που είναι εγγενείς στη συνεχή χρήση των παλαιών συστημάτων. Ας ρίξουμε μια ματιά σε διάφορα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μετριαστούν αυτά τα ζητήματα:

Αρχίστε να σκέφτεστε με όρους μικροϋπηρεσιών

Ο καλύτερος τρόπος για να σκοτώσετε τον γίγαντα των προβλημάτων συστημάτων παλαιού τύπου είναι να ξεκινήσετε από μικρό και να παραμείνετε μικροί. Δεν θέλετε να δημιουργήσετε ένα άλλο μονολιθικό σύστημα που προορίζεται να γίνει το δυσκίνητο σύστημα κληρονομιάς του αύριο. Αντίθετα, μια προσέγγιση που βασίζεται σε μικροϋπηρεσίες είναι μια εξαιρετική αρχή οργάνωσης σε αυτή την προσπάθεια. Αυτό συμβαίνει γιατί θα σας επιτρέψει να εξελίξετε και να αναβαθμίσετε κάθε υπηρεσία ανεξάρτητα. Αντί να αναλάβετε ολόκληρο το μεγαθήριο, μπορείτε να επιτεθείτε στο σύστημα παλαιού τύπου λίγο τη φορά.

Μικρές, σταδιακές αλλαγές μέσω της χρήσης μικροϋπηρεσιών είναι λιγότερο συντριπτικές και σας επιτρέπουν να ακολουθήσετε μια προσέγγιση απόδοσης επένδυσης (ROI) στην τεχνολογία παλαιού τύπου: Αντιμετωπίστε πρώτα τους τομείς που είναι πιθανό να αποφέρουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις για την εργασία που κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αυξήσετε ή ακόμα και αντικαταστήστε μέρη της στοίβας παλαιού τύπου χωρίς να πετάξετε ολόκληρη τη δομή. Τελικά, ένας συνδυασμός κληρονομιάς και μοντέρνου θα είναι το φυσικό τελικό σημείο. Αυτό σας κάνει να κυκλοφορείτε πιο γρήγορα στην αγορά και να χρησιμοποιείτε καλά δοκιμασμένη τεχνολογία παλαιού τύπου που λειτουργεί.

Η αποσύνδεση της πρόσοψης του μονόλιθου σας και η αντικατάστασή του με ένα μοντέρνο, βασισμένο σε API (δηλαδή, να είστε χωρίς κεφάλι) είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε, ειδικά για εφαρμογές από επιχειρήσεις σε καταναλωτές. Αυτό σας επιτρέπει να διατηρήσετε την υπάρχουσα επιχειρησιακή σας λογική και διασφαλίζει ότι η ανάπτυξη της διεπαφής χρήστη σας μπορεί να επαναληφθεί για να υποστηρίξει μελλοντικές αλλαγές. Ωστόσο, είναι δύσκολο να βρείτε έναν προϋπολογισμό μόνο για αλλαγές αρχιτεκτονικής. Η εκκίνηση μιας προοδευτικής εφαρμογής ιστού μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το πετύχετε αυτό, κάνοντας παράλληλα σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα του ιστότοπου και στην εμπειρία των πελατών. Είναι το τέλειο έργο για την ευθυγράμμιση των ενδιαφερομένων μεταξύ των τμημάτων: Οι βελτιώσεις στην εμπειρία χρήστη θα κάνουν το τμήμα μάρκετινγκ χαρούμενο και η καλύτερη αρχιτεκτονική θα κάνει το τμήμα IT χαρούμενο.

Αποσύνδεση UX από το backend

Σε πολλά παλαιού τύπου συστήματα, η εμπειρία χρήστη και η επιχειρηματική λογική είναι τόσο στενά ενσωματωμένες που στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο μία οντότητα. Σε ένα μονολιθικό σύστημα, το επίπεδο διεπαφής χρήστη μπορεί να πραγματοποιεί άμεσες κλήσεις στη βάση δεδομένων, ενώ σε μια προσέγγιση που βασίζεται σε υπηρεσίες, θα συνομιλεί με μια microservice ή ένα API. Εάν η ομάδα IT σας μπορεί να αρχίσει να καταρρίπτει αυτήν τη μονολιθική δομή, τότε θα προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για να βελτιώσετε τα συστήματά σας ώστε να ταιριάζουν με τις τάσεις της αγοράς χωρίς να διακινδυνεύσετε την κατάρρευση ολόκληρου του καναλιού πωλήσεών σας.

Εξετάστε τα συστήματα πληρωμών. Αυτά απαιτούν συνήθως λιγότερη ευελιξία και μπορούν να λειτουργήσουν με σημαντικό βαθμό σταθερότητας χαρακτηριστικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να χρειαστεί να ποικίλει είναι το επίπεδο UX: Θα θέλετε να υποστηρίξετε τη συνεχώς εξελισσόμενη εγγενή εφαρμογή ή το τοπίο του προγράμματος περιήγησης. Εάν μπορείτε να αποσυνδέσετε το UX από το σύστημα πληρωμών υποστήριξης, τότε μπορείτε να εισάγετε σταδιακά βελτιώσεις στο συνολικό σύστημα. Αυτή η σιγά σιγά προσέγγιση έχει παρομοιαστεί με πώς οι συκιές στραγγαλίζουν σιγά-σιγά τα ογκώδη δέντρα. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει ταυτόχρονα, και αυτό είναι καλό: Δεν χρειάζεστε τη μαζική αναταραχή και το χάος.

Χρησιμοποιήστε κατάλληλα συστήματα παλαιού τύπου

Δεν είναι όλα τα παλαιού τύπου συστήματα επικίνδυνα. Με απλά λόγια, θα πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό να απορρίψετε τα παλαιού τύπου συστήματα πρόωρα. ένα σύστημα δεν πρέπει να απορρίπτεται απλώς και μόνο λόγω ηλικίας. Θυμηθείτε, τα συστήματα είναι παλιά γιατί στην πραγματικότητα λειτουργούσαν — για πολλά χρόνια. Έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, κάτι που είναι περισσότερο από ό,τι πολλές τεχνολογίες μπορούν να ισχυριστούν.

Τα συστήματα παλαιού τύπου αντιπροσωπεύουν επίσης εντυπωσιακά ποσά επενδύσεων και τελειοποίησης. Αυτά τα συστήματα δεν κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών από μερικούς φοιτητές. Είναι εντυπωσιακά επιτεύγματα και οι CIO θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν και να χρησιμοποιούν παλαιού τύπου συστήματα για να μεγιστοποιήσουν την απόδοση επένδυσης. Απλώς βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα συστήματα κατάλληλα. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να συνειδητοποιήσετε πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ευελιξία, την αξιοπιστία ή άλλους βασικούς στόχους του οργανισμού σας.

Στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, η συνετή αξιολόγηση των παλαιών συστημάτων σας σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να βελτιστοποιήσετε τη διαδρομή σας προς την αγορά: την αρχική σας σελίδα, τις σελίδες καταχώρισης προϊόντων, τις σελίδες περιγραφής προϊόντων και το καλάθι. Η βάση δεδομένων του αποθέματός σας μπορεί να παραμείνει κληρονομιά, αλλά θα θέλετε οι ταχέως μεταβαλλόμενες πτυχές της ψηφιακής σας παρουσίας να χρησιμοποιούν μικροϋπηρεσίες για βελτιωμένη ευελιξία.

Εξετάστε εναλλακτικές υπηρεσίες cloud

Οι σημαντικότεροι διακόπτες στα παλαιού τύπου συστήματα είναι τα μοντέλα υπηρεσιών cloud: λειτουργία ως υπηρεσία, πλατφόρμα ως υπηρεσία και υποδομή ως υπηρεσία. Οι υπηρεσίες cloud είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε το φόρτο διαχείρισης του τμήματος πληροφορικής σας και να αυξήσετε ή να αντικαταστήσετε με ασφάλεια παλιά συστήματα παλαιού τύπου. Υπάρχουν καθιερωμένες επιλογές για FaaS, PaaS και IaaSεπομένως είναι δυνατό να βρείτε μια προσαρμοσμένη επιλογή που αντικαθιστά ένα συγκεκριμένο σύστημα παλαιού τύπου στο σωστό επίπεδο αφαίρεσης που εξισορροπεί το επίπεδο ελέγχου που χρειάζεστε αλλά ελαχιστοποιεί τη συντήρηση.

Κάποια στιγμή στο μέλλον, τα σημερινά συστήματα παλαιού τύπου μπορεί να θεωρηθούν εντελώς ξεπερασμένη τεχνολογία σε σύγκριση με τα FaaS, PaaS και IaaS. Οι έμπειροι ηγέτες και τα μέλη του τμήματος πληροφορικής θα παρακολουθούν αυτόν τον χώρο. Αναζητήστε ευκαιρίες για να δοκιμάσετε λύσεις υπηρεσιών cloud και εξετάστε τη δυνατότητα ανταλλαγής των παλαιών συστημάτων σας. Η ASOS χρησιμοποίησε τη μετεγκατάσταση μικροϋπηρεσιών της ως δύο για ένα να μετακινηθεί επίσης στο σύννεφο. Μπορεί να μην είναι εύκολο να αλλάξετε αν η εταιρεία σας εργάζεται σε μαζική κλίμακα, αλλά τελικά η δυναμική στον τομέα των υπηρεσιών cloud θα σημειώσει πρόοδο στην επιχείρηση.

Ώρα για αλλαγή

Τα συστήματα παλαιού τύπου μας έχουν εξυπηρετήσει καλά για δεκαετίες, αλλά όλα τα καλά πράγματα πρέπει να τελειώσουν. Η απλή αποδοχή των ελλείψεων των παλαιών συστημάτων είναι αβάσιμη όταν οι οργανισμοί πιέζονται να προστατεύσουν σθεναρά το απόρρητο των πελατών, να παρέχουν ένα ομαλό και σύγχρονο UX και να αντιμετωπίσουν μηδενικές διακοπές λειτουργίας.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά καλά μονοπάτια. Η χρήση μικροϋπηρεσιών που λειτουργούν με τεχνολογία παλαιού τύπου είναι μια εξαιρετική προσέγγιση και η αποσύνδεση του UX από το backend είναι μια άλλη. Επιπλέον, η μεταφόρτωση μέρους — ή, τελικά, όλων — της εργασίας σε υπηρεσίες cloud μπορεί να είναι ο τελικός νικητής.

Όποια προσέγγιση κι αν ακολουθήσετε, είναι απαραίτητο να την ακολουθήσετε τώρα. Οι εταιρείες που το κάνουν θα είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να ευχαριστούν τους πελάτες, να διασφαλίζουν ισχυρές ροές εσόδων και να μεγεθύνουν σε κερδοφόρα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Φωτογραφία από Τζενς Λέλι επί Ξεβιδώστε

Ενδιαφέρεστε να ακούσετε τους ηγέτες του κλάδου να συζητούν θέματα όπως αυτό και να μοιράζονται τις περιπτώσεις χρήσης τους; Παρακολουθήστε τη συστεγαζόμενη IoT Tech Expo, Έκθεση Blockchain, AI & Big Data Expo, Cyber ​​Security & Cloud Expo και 5G Expo World Series με επερχόμενες εκδηλώσεις στη Silicon Valley, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ και εξερευνήστε το μέλλον της επιχειρηματικής τεχνολογίας.