ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ – UHY InternationalUHY International

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ – UHY InternationalUHY International

März 17, 2023 0 Von admin
BLOG

Από τον Rhys Madoc, CEO, UHY International

Νοέμβριος 2022

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μάθαμε τα τελευταία χρόνια, είναι η αξία του να αγκαλιάζουμε την αλλαγή. Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις παγκόσμιες αναταραχές, αλλά είναι αλήθεια να πούμε ότι εκείνοι των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν επιβιώσει, ή ακόμα και ευημερούν, ήταν εκείνοι που αντιμετώπισαν καλύτερα την αλλαγή.

Υπήρξαν δραματικές αλλαγές όχι μόνο στον χώρο εργασίας και στους τρόπους εργασίας, αλλά και στην υιοθέτηση της τεχνολογίας: πώς συνεργαζόμαστε με πελάτες στο cloud, διαχειριζόμαστε ομάδες εξ αποστάσεως και χρησιμοποιούμε λογισμικό ανάλυσης δεδομένων που βασίζεται σε AI για βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ακρίβειας.

Αντί να αποδεχτούμε την αλλαγή ή να βιαζόμαστε αδιάκοπα προς αυτήν, πολλοί από εμάς έχουν επιβαρυνθεί με την αλλαγή. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν περιστραφεί πλήρως, τα οργανωτικά μοντέλα έχουν προσαρμοστεί και έχουμε δει τη μακροπρόθεσμη σκέψη να αλλάζει δραστικά. Η ιδέα της Μεγάλης Παραίτησης (η παρατηρούμενη μαζική έξοδος εργαζομένων μετά/κατά τη διάρκεια της πανδημίας) μας λέει πολλά για το πώς μπορεί να χρειαστεί να προσεγγίσουμε την εργασία από εδώ και πέρα.

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ

Αλλά τι κάνει αγκαλιάζοντας Αλλαγή σημαίνει πραγματικά; Έχει να κάνει με την αναζήτηση ευκαιριών και πλεονεκτημάτων, αλλά σημαίνει επίσης να είσαι αισιόδοξος εάν μια αντιληπτή αλλαγή στην αρχή δεν μοιάζει προς το καλύτερο. Για εμάς στο UHY σημαίνει επίσης να είμαστε ανοιχτοί στην καινοτομία και να μην αποδεχόμαστε απαραιτήτως το «επιχειρείν ως κανονικό».

Δεν είναι όμως πάντα εύκολο. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Harvard Business Review* υποστηρίζει: «Μια βασική αιτία αντίστασης στην αλλαγή είναι ότι οι εργαζόμενοι ταυτίζονται και νοιάζονται για τους οργανισμούς τους. Οι άνθρωποι φοβούνται ότι μετά την αλλαγή, ο οργανισμός δεν θα είναι πλέον ο οργανισμός με τον οποίο εκτιμούν και ταυτίζονται».

Φυσικά, η αλλαγή για κάποιους ανθρώπους είναι πιο εύκολη από ό,τι για άλλους. Για εκείνους που το βρίσκουν πιο δύσκολο, μερικές φορές συμβαίνει ότι το να είσαι υπάλληλος μιας καθιερωμένης επιχείρησης σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσεις τις διαταραχές και τις στροφές που συνήθως συνδέονται, για παράδειγμα, με νεοφυείς και επιχειρηματικές επιχειρήσεις. Μερικοί άνθρωποι ευδοκιμούν σε έναν οργανισμό με καθορισμένες διαδικασίες και διαδικασίες, όπως και οι διευθυντές τους.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Ωστόσο, όταν η αλλαγή είναι αναπόφευκτη, πώς μπορείτε να την αγκαλιάσετε και να ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους σας να το κάνουν χωρίς φόβο;

Ένας τρόπος είναι να δημιουργηθεί μια κουλτούρα διαλόγου και συνεχούς βελτίωσης. Η ανατροφοδότηση του προσωπικού και της διοίκησης είναι απαραίτητη. Αναζητώντας τη συμβολή των υπαλλήλων σας, δείχνοντας ότι είστε ανοιχτοί στις ιδέες τους και δείχνοντας προθυμία να αγκαλιάσετε νέα πράγματα, μπορείτε να ενθαρρύνετε τους ανθρώπους σας να κάνουν το ίδιο. Ομοίως, θέτοντας προσδοκίες για συνεχή βελτίωση, η σταδιακή αλλαγή γίνεται ο κανόνας.

Η ηγεσία με το παράδειγμα και η θετική ανταπόκριση στην αλλαγή σε επίπεδο διοίκησης, είτε τεχνολογικό είτε από πλευράς διαδικασίας, είναι επίσης πιθανό να προωθήσει μια πιο ανοιχτόμυαλη προσέγγιση σε όλο το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό.

Προκειμένου να βοηθηθούν οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν την αλλαγή, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσαν αντιδρώ σε αυτό. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι θα ανταποκριθούν γρήγορα ενώ άλλοι μπορεί να ανταποκριθούν καλά, αλλά με μεγαλύτερο χρόνο μετάβασης. Η κατανόηση αυτού και η προσαρμογή των προσδοκιών και των διαδικασιών σας θα διευκολύνει την αποδοχή της αλλαγής. Η αντιμετώπιση των αντιδράσεων και η διπλωματική και λογική αντιμετώπισή τους θα βοηθήσει, επομένως οι ισχυρές σχέσεις εργαζομένου-εργοδότη είναι σημαντικές.

Το δίκτυο UHY έχει μια φιλόδοξη, συνεργατική και καινοτόμο κουλτούρα. Είμαστε ανοιχτοί στο να υιοθετήσουμε νέες μεθόδους εργασίας όταν αποφέρουν θετικά αποτελέσματα και το ίδιο ισχύει για πιο «παραδοσιακά» μοντέλα. Είναι μια προσέγγιση αλλαγής που ελπίζω να έχει εξυπηρετήσει καλά τις εταιρείες-μέλη μας και τους πελάτες τους. Ενώ κανείς δεν θα έλεγε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ετών ήταν κάθε άλλο παρά δύσκολα, οι μεταμορφώσεις που επέτρεψαν για πολλούς από εμάς ήταν εκπληκτικές και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να αποδεχθούμε.


*Έρευνα επιχειρηματικής ανασκόπησης του Χάρβαρντ: Για να κάνετε τους ανθρώπους να αγκαλιάσουν την αλλαγή, δώστε έμφαση σε αυτό που θα παραμείνει το ίδιο

Ευχαριστίες εικόνας: Περιεχόμενο συνδρομητή Microsoft 365